Háromnyelvű mise

2020.06.08. 07:00

Vadászmise az erdőben – Újraindították a közösségi életet a Peruska Mária-kápolnánál

A helyi egyházközség, a vadásztársaságok és az erdészeti társaságok szervezésében vasárnap délelőtt háromnyelvű (magyar, német, horvát) vadászmisét tartott a Peruska Mária emlék- és zarándokhelyen.

Merklin Tímea

Peruska szent mise, 20200607, ut, Horváthzsidány, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A szarvasagancs-trófeákkal közrevett szabadtéri oltárnál a 80. születésnapját ünneplő Dumovits István aranymisés plébániai kormányzó és dr. Anton Kolic nyugalmazott plébános voltak a celebránsok. Bal oldalon a kőszegfalvi énekkar, jobb oldalon a Peruska Mária kórus énekelt, és kürtösök fújtak illő dallamot. A környékről jöttek a zarándokok az erdőben 37. alkalommal megrendezett vadászmisére.

A tanítást Máté evangéliumából idézték: az okos a sziklára építi a házát, az ostoba homokra, ezért az összedől. A plébániai kormányzó elmondta: 1983-ban keresték meg először a győri egyházmegyei hatóságot, hogy engedélyezzék a búcsújárást a kegyhelyhez, ahova a falubeliek maguktól is jártak. Évente öt különböző zarándokcsoportot fogadnak itt, a vadászmisét a megyei vadászkamara és az erdőgazdaság igazgatósága is támogatja.

 

A rendezvényen beszédet mondott Király Lajos, a Répcevölgye Vadásztársaság elnöke és Krizmanich István, Horvátzsidány polgármestere, megköszönve, hogy a koronavírus-járvány után újraindították a közösségi életet. Gratulált Dumovits atya pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából, kiemelve, hogy ő fél évszázaddal ezelőtt az újmiséjén is ott volt. A vírus miatt az aranymiséjét is át kellett szervezni, augusztusban fogják tartani. Majthényi László megyei elnök meglepetéssel készült: köszöntve az atyát kettős jubileumán, átadta Vas Megye Közgyűlésének Emlék­érmét a katolikus hit­életben végzett ötvenéves szolgálatáért.

A szentmise után Dumovits István atya megáldotta a gépjárműveket, és az elhunyt vadásztársakra emlékeztek kürtszó mellett, közös imádsággal az emlékfánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában