Kappel Zoltánné Annus néni

2020.07.20. 17:30

A kőszegi Jurisics tér piros ruhás védőangyala

A Jurisics tér egyik házában lakik, de az egész tér az otthona Kappel Zoltánné Annus néninek. A 77 éves asszony nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy a felújított és frissen átadott zenélő Városkutat szabadította meg a rárakódott szennyeződéstől.

Tóth Kata

Annus néni vegyszert nem használt, dörzsi szivaccsal tisztította a kutat

Fotó: Unger Tamás

Nem a múlt heti kúttakarítás volt Annus néni első akciója: az utcát is évek óta rendben tartja, söpri a háza előtt és a pad körül, hiszen „jönnek a helyiek és a kirándulók, egyáltalán nem mindegy, mit mondanak”. Közben szóba elegyedik az arra járókkal, szemmel tart mindent, „minden fűről tudja, hogyan nő a téren”.

Még Huber László, korábbi polgármester ígérte meg neki: „Ani néni, fog még hűsölni a fa alatt”. Azt hitte, nem éri meg, de mégis megadatott, mondja. A padhoz telepszik le mindennap 11 óra körül. Műanyag székére takarót terít, körülveszi magát horgolt angyalkáival, álomfogóival, levendulacsokraival.

Annus néni vegyszert nem használt, dörzsi szivaccsal tisztította a
kutat
Fotó: Unger Tamás

– Ha tehetem, pirosba öltözöm, hogy ha jönnek az ismerőseim a Hősök kapuja felől, messziről megismerjenek, és ne mondhassák: „Annus, nem ültél kinn.” Az asszony a bútorszövetgyárból korkedvezménnyel ment nyugdíjba. Átélt már néhány átépítést a téren. A régi hársakat említi, és azt, amikor még kovácsoltvas kerítés volt a kút körül. De a mostani placcon is szívesen üldögél.

A túloldalon lakó szomszédai, ha kell, intézik a bevásárlást. A helyi káplán is, ha látja, megkérdezi: hozzon-e valami a boltból, gyógyszertárból. Lánya, fia, unokái veszik körül, jelenléte hozzátartozik az utcaképhez – Annus néni a Jurisics tér piros ruhás védőangyala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában