Őrzik az őrségi kitelepítések emlékét

2020.07.17. 07:00

Ismét bővült a Vas Megyei Értéktár

Két javaslatról döntött a Vas Megyei Értéktár Bizottság a június 16-i ülésén: nem került be a Vas Megyei Príma Díj, bevették viszont „Az Őrségi Kitelepítések emlékének megőrzését”.

Merklin Tímea

A nagyrákosi emlékművet tavaly október végén avatták fel

Fotó: archív/Szendi Péter

Nem lett megyei érték a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Vas Megyei Szervezete által javasolt Vas Megyei Prima Díj, mert a mozgalom országos volta miatt a bizottság javasolja a kiemelt nemzeti értékek közé felterjeszteni a Prima Primissima kezdeményezést.

A nagyrákosi emlékművet tavaly október végén avatták fel
Fotó: archív/Szendi Péter

A Róka Zsuzsanna elnökletével működő Őrségi Kitelepítéseket Kutató Egyesület ja­vasolta megyei értéknek az Őr­ség kitelepítés-emlékművei­nek há­lózatát. Található em­lékmű Bajánsenyén, Ispán­kon, Kercaszomoron, Kerkáskápolnán, Magyarszombatfán, Nagyrákoson, Őriszentpéte­ren, Szalafőn, Veleméren, Vi­szákon és Kondorfán is. 1950. június 23-ától kezdve több hullámban űztek el innen embereket vagy hurcoltak hortobágyi kényszer­munkatáborokba. A kitelepítés és a meghurcolás sok száz őrséginek és leszármazottjának életét törte meg. A több évtizedes elhallgatás áttörésére elsőként az ispánki Róka Gyula (1925–2003) közgazdász, statisztikus, agrármérnök, helytörténész vál­lalkozott a 80-as évek kezdetétől. Szorgalmazta a kitelepítés-emlékművek létrehozását Őrség-szerte az érintett községekben. Erkölcsi örökségeként leánya, Róka Zsuzsanna kezdeményezte és megszervezte 2006-ban az első őrségi kitelepítés megemlékezést, megteremtve az archetípusát ezeknek az ünnepségeknek.

A Vas Megyei Értéktárba átfogó megfogalmazással került be az őrségi kitelepítések emlékének megőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában