A bejáratnál voltak a gondok

2020.07.01. 14:00

Lesz új út Kőszegen, de talán máshol – A közmeghallgatás alkalmával elszabadultak az indulatok

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya közmeghallgatást hirdetett a Meszes-völgybe tervezett erdészeti feltáró út létesítésével kapcsolatos környezetvédelmi hatósági eljárás keretében. Miközben a Jurisich-vár Lovagtermében a rendezvény nyugodt légkörben zajlott, a bejáratnál elszabadultak az indulatok.

Gyöngyössy Péter

Kovács Péter és Tánczos Norbert korábbi helyszíni bejárásunkkor mutatták, merre menne az út

Fotó: Horváth Balázs

A zöldhatóság által szervezett közmeghallgatáson – a felhívásban foglaltaknak megfelelően – a tervezett út hatásterületével érintett, regisztrált ügyfelek vehettek részt. Számos érdeklődő nem felelt meg a kritériumoknak, és a sajtó képviselői sem kaptak lehetőséget a részvételre. A korlátozást a járványügyi szabályokkal indokolták.

A hétfőn 17 órára meghirdetett eseményre már 16 óra után sokan gyülekeztek a Jurisich-vár boltíves bejárata alatt. Hamar kiderült azonban, hogy közülük sokan nem juthatnak át a kormányhivatal munkatársainak szűrőjén. A jelenlévő sajtómunkások azért voltak felháborodva, mert véleményük szerint egy közmeghallgatásként hirdetett rendezvényről nem lehet kizárni senkit, így a sajtót sem.

Miközben a rendezvény az eredeti tervek szerint a Lovagteremben elkezdődött, lent a bejáratnál forrósodott a helyzet. A történet odáig fajult, hogy a rendőrséget is értesítették, és megtörtént az a bizarr helyzet, hogy járőr igazoltatta a regisztrációért felelős kormánytisztviselőket.

Kovács Péter és Tánczos Norbert korábbi helyszíni bejárásunkkor mutatták, merre menne az út
Fotó: Horváth Balázs

A több mint háromórásra elnyúlt rendezvényről távozó résztvevők szerint fent higgadt volt a légkör, bár számos kérdésben eltértek a vélemények.

Kovács Péter, az utat ellenző ingatlantulajdonosok képviselője a közmeghallgatás után kérdésünkre kifejtette, elmondhatták véleményüket, feltették kérdéseiket, ezekre csak részben kaptak választ, egyelőre nem jutottak előbbre. Alaposan felkészültek a közmeghallgatásra, ízekre szedték a beadott vizsgálati dokumentációt, amelynek szerintük számos gyenge pontja van.

Megtudtuk azt is, hogy az erdőgazdaság prezentációval készült. Keszei Balázs biológus, a Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója szerint Bencsics Attila osztályvezető, a zöldhatóság vezetője nagyon jól vezette a rendezvényt. Véleménye szerint fontos, hogy Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója a közmeghallgatáson megígérte, hogy készek a kompromisszumokra.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere szerint nyugodt hangvételű, konstruktív beszélgetés volt. Hangsúlyozta azt is, hogy a kőszegi önkormányzat még nem hozott döntést. Mint fogalmazott: – Nagyon alaposan, nagyon sokféle szempontból, sok ember bevonásával tanulmányoztuk a kérdést. Még nincs eredmény. Azt javasolták az erdészetnek, hogy vizsgáljanak meg más megoldásokat is. A város részéről tettek egy konkrét javaslatot is, egy másik nyomvonalra, amely természetvédelmi, lakossági, domborzati szempontból is jobb, mint a mostani terv – emelte ki kérdésünkre Básthy Béla.

Az önkormányzat javaslatát elküldték a Szombathelyi Erdészeti Zrt-nek. A polgármester kitért arra is, azt szeretnék, hogy olyan megoldás szülessen, amit a többi település is el tud fogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában