Zarándoklat

2020.07.27. 07:00

Meghódították a Triglavot, Szlovénia legmagasabb csúcsát

A Rábavidéki Kulturális és Turisztikai Egyesület az idén már hetedik éve szervezte meg a rábavidéki szlovének zarándoklatát a szlovén Alpokban található Triglavra, Szlovénia legmagasabb csúcsára, amely a szlovénség szimbóluma.

Tersztyánszky Krisztina

Rábavidéki szlovének a csúcson

Fotó: VN/RKT Egyesület

Az idén a Magyarországi Szlovének Szövetsége és az Országos Szlovén Önkormányzat is részt vett a szervezésben. Július 15-én reggel indult a menet Orfaluból, a Rábavidéki Tájház udvarán álló Kis-Trig-lavtól. Első nap Ptujig jutottak a túrázók, a következő nap Trojane volt a cél. Itt dr. Helena Jaklitsch, a Szlovén Köztársaság kormányában a határon túl és a világban élő szlovének minisztere köszöntötte a túrázókat. Itt csatlakozott Metka Lajnšček főkonzul, végiggyalogolva a napot a Pokljukán található szállásig.

Rábavidéki szlovének a csúcson Fotó: VN/RKT Egyesület

Szombaton reggel indult a start a Triglav alatti Kredaricáig. Végül már a kopár sziklákon át vezetett az út. A menedékházban eltöltött rövid pihenő után következett a csúcshódítás, ám közben erős szél támadt, a Triglav csúcsán a hó is megeredt. A kilenc rábavidéki szlovén közül öten vállalkoztak a jeges-havas terepen a folytatásra. Közülük ketten első alkalommal jutottak fel Szlovénia legmagasabb, 2864 méteres pontjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában