Csobbanás: van, ahol karszalagban

2020.07.28. 07:00

Megnéztük, a vasi fürdőkben hogyan egyeztetik össze a biztonságot a pihenéssel

A Magyar Turisztikai Ügynökség COVID-kézikönyvében összefoglalja azokat a nem kötelező érvényű ajánlásokat, amelyek egyebek között a strandok és fürdők koronavírus-járvány alatti biztonságos üzemeltetéséhez szükségesek. Megnéztük, mindez hogyan működik a gyakorlatban.

Polgár Patrícia

20200727 strand körkép, Wendler László és Dávid, Sárvár, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: © Szendi Péter

A kézikönyv kiköti, hogy kizárólag azok a kültéri és beltéri medencék üzemeltethetők, ahol tartható a vendégek közötti legalább 1,5 méteres távolság, és van kapacitás arra, hogy ezt felügyeljék.

– A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő a Nemzeti Népegészségügyi Központtal egyeztetve a rendeletekben megszabott paramétereknek megfelelően meghatározott egy vendéglétszámkorlátot – mondta Haller Ferenc marketingvezető. Ezen túl a fürdő teljes területén, a medencéknél, a mellékhelyiségekben és a közösségi terekben egyaránt feltüntetik a kötelező biztonsági intézkedéseket, amelyek között kiemelten szerepel a védőtávolságok betartása – erre a bejáratoknál, a pénztáraknál matricák hívják fel a vendégek figyelmét.

Wendler László és Dávid élvezi a vizet és a végre beköszöntött jó időt Fotó: Szendi Péter

– A védőtávolság betartására a pénztárosok és az úszómesterek is felhívják a vendégek figyelmét, s annak betartásáról is gondoskodnak – tudtuk meg a marketingvezetőtől, aki azt is hozzátette, a medencék befogadóképessége nincs korlátozva, ezekben az úszómesterek hívják fel a vendégek figyelmét a szabály betartására, hiszen a 1,5 méteres távolság létszámkorlát nélkül is kötelező. A fürdő dolgozói folyamatosan gondoskodnak a medencék fertőtlenítéséről.

Hasonló a helyzet Szentgotthárd élményfürdőjében is. Dr. Simon Margit ügyvezető igazgató elmondta, hogy a St. Gotthard Spa & Wellness házirendje a vendégre vonatkozó kötelezettségek között felsorolja a népegészségügyi hatóság által kötelezően előírt 1,5 méteres távolság betartását. A medencék mellett tábla jelzi, hogy adott egységben hány ember tartózkodhat egyidejűleg. Fürdőmestereik ellenőrzik, hogy a vendégek megfelelő távolságra vannak-e egymástól; ha nem, természetesen figyelmeztetik őket. – A családtagokra nem vonatkozik a távolságtartási előírás. Az, hogy kik családtagok és kik nem, részünkről ellenőrizhetetlen, s hatósági jogkörünk sincs ezt firtatni – fejtette ki az ügyvezető.

A gyerekmedencénél nem osztanak karszalagot Bükfürdőn Fotó: Szendi Péter

Eredeti megoldással jelentkezett a Bükfürdő Thermal & Spa vezetősége. Ugyanis itt a gyógyvizes medencékben karszalagot kapnak a vendégek, ezzel szabályozva számukat a vízben – ha a karkötők elfogynak, addig nem mehet be új fürdőző, amíg egy másik ki nem jött a vízből.

A hétvégi szeszélyes időjárás egyébként nem mutatkozott meg a fürdő tegnapi forgalmában. A hét első napjához képest sokan látogattak el Bükfürdőre, hogy a medencében hűsölve vészeljék át a szikrázó napsütést, a kánikulát.

Sipos Dalma, a strand marketingese kalauzolt végig minket a gyógymedencék mentén – már csak ezekben érzik szükségesnek a karszalagos módszer alkalmazását, hiszen ezek a legkeresettebbek a látogatóik körében. A medencék bejáratánál a fürdő egy-egy dolgozója figyelmezteti a vendéget a karszalag felvételére – ezt mindenki egy fertőtlenítőszeres vizet tartalmazó edényből veheti ki, majd kijövetelkor a mellette elhelyezett, szintén fertőtlenítős edénybe helyezheti vissza.

– Ez a legegyszerűbb és leghigiénikusabb módja annak, hogy korlátozzuk a medencében tartózkodók számát – mondta Sipos Dalma. Arra is felhívta a figyelmünket, hogy a megyében egyedüli módon pihenőzónákat hoztak létre. Külön területet kínálnak az idősebb korosztály, a felnőttek és a családosok részére. A zónahatárokat színes táblákkal jelzik.

– Ez nem kötelező, csupán ajánlott, de azt tapasztaljuk, hogy jellemzően ezt a szabályt is betartják a vendégek. A zónák kialakításánál ügyeltünk arra, hogy a tapasztalatok szerint melyik korosztály mely medencéket részesíti előnyben, ennek megfelelően jelöltük ki azokat – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában