Jó tudni

2020.07.24. 07:00

Nyaralás utáni karanténra nem jár betegszabadság!

Elfogyott a türelme dr. Tarnai Ete szombathelyi háziorvosnak. Ezen a héten már több órát elvesz a rendelési idejéből, hogy olyan páciensek keresik meg telefonon táppénzügyben, akiknek hatósági házi karanténba kell vonulniuk.

Tersztyánszky Krisztina

Elfogyott a türelme dr. Tarnai Ete szombathelyi háziorvosnak. Ezen a héten több órát elvesz a rendelési idejéből, hogy „karanténtáppénzesek” keresik fel

Fotó: Horváth Balázs

A háziorvos hangsúlyozza: panaszmentes karanténosnak nem jár táppénz! Erről az ÁNTSZ körlevélben értesítette a háziorvosokat, ennek ellenére nap mint nap többen is megkeresik a háziorvost, hogy írja ki őket táppénzre.

– Elképesztő felelőtlenségnek tartom, hogy valaki elmegy szabadságra egy vírussal erősen fertőzött országba, Egyiptomba, Montenegróba, majd amikor onnan hazatér, még táppénzre is ki akarja íratni magát – véli a háziorvos. – Sokszor a munkáltató is hibás ebben, mert küldik hozzánk a „beteget”, akinek semmi baja. Ilyen személynek nem jár a járulékfizető állampolgárok pénzéből finanszírozott táppénz! Volt arra is példa, hogy azt a munkavállalót, aki tényleg beteg volt, azért nem tudtuk kiírni, mert a váltótársa a karanténidejét töltötte. De az is előfordul, hogy a szerb vendégmunkás hazamegy a családját meglátogatni, aztán amikor visszajön, kiveszi a két hét betegszabadságot.

Elfogyott a türelme dr. Tarnai Ete szombathelyi háziorvosnak. Ezen a héten több órát elvesz a rendelési idejéből, hogy „karanténtáppénzesek” keresik fel
Fotó: Horváth Balázs

Az orvos hozzáteszi, hogy természetesen más a helyzet, és jár a táppénz annak, aki tüneteket észlel magán, aki önhibáján kívül, például fertőzött beteggel való érintkezés miatt került karanténba, netán hivatalos kiküldetésen járt. A nyaralás végeztével megkapott határozat azonban nem jogosít táppénzre, az illetőnek más módon, például fizetés nélküli szabadsággal kell eltöltenie a negatív teszteredményig eltelő időt. Ez a felelőtlen mentalitás nemcsak az orvost, hanem az átlagos embert is sérti.

Az is előfordul, hogy valaki körzetváltáshoz folyamodik a remélt kedvezőbb elbírálás érdekében. Ezért más szombathelyi városrészben is érdeklődtünk.

Dr. Kiss Gergely, a Váci utcai körzet háziorvosa előtt sem ismeretlen a jelenség. Ha nem is olyan sokszor, de hetente több alkalommal kap hívást „karanténtáppénz” igénylése miatt. Gyakran az a magyarázat, hogy az előre befizetett és elmaradt utazást most tudta igénybe venni az illető, hát elutazott, majd haza is jött. Vagy úgy, hogy előre tudta, hogy jobb lenne, ha itthon maradna, vagy úgy, hogy időközben lépett életbe a beutazási korlátozás. Hogy mit tehet ilyenkor az orvos? Próbálok segíteni, próbálok szigorúan igazságos lenni – mondta dr. Kiss Gergely. Hozzátette azt is, hogy hasonló kérést, például a tavaszi leállások idején, nem csak karantén miatt szokott kapni.

Lehetséges, hogy az esetek gyakorisága zömmel a megyeszékhelyre koncentrálódik. Dr. Simon Annamária körmendi háziorvos például az utóbbi hetekben egyáltalán nem találkozott olyan pácienssel, aki karanténkötelezettség miatt szerette volna kiíratni magát táppénzre. Még korábban volt egy Németországból hazatért, karanténra kötelezett páciense, aki viszont nem kért táppénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában