Határozat

2020.07.29. 07:50

Plusz 800 millió a hungarikumoknak – V. Németh Zsolt javaslatára

800 millió forint többletforrást biztosít a kormány a hungarikumokra, a nemzeti értékek bemutatására – szerdára virradóra jelent meg az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben.

Bakos Ágnes

A magyar kultúra esszenciájával ismerkedtek, vasi pálinkát is kóstoltak a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásár vendégei, a díszvendégek is

Fotó: Agrárminisztérium

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, Dél-Vas megye országgyűlési képviselője kezdeményezte a többletfinanszírozást, amely nem csak erre az évre szól.

– Az idei pályázatoknál a rendelkezésre álló forrás hatszorosát igényelték egy perc alatt. Ezért fordultam a miniszterelnökhöz, aki támogatásáról biztosította az ügyet és a kormány döntött, hogy 800 millió többlettámogatást ad erre a célra – mondta el V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, Dél-Vas megye országgyűlési képviselője.

Hungarikumok tavaly ősszel Düsseldorfban
Fotó: Agrárminisztérium

– A 2012-ben elfogadott hungarikumtörvény mára egy valóságos mozgalmat szült, népmozgalmat, hiszen több mint ezer településen alakult értéktárbizottság, miközben a költségvetésünk maradt a hét-nyolc évvel ezelőtti szinten – számolt a miniszteri biztos, miért szükséges a többletforrás. A kormány idei 1445. határozata szól a hungarikumok és nemzeti értékek megismertetéséhez és népszerűsítéséhez szükséges többletforrás biztosításáról. Idei egyszeri 800 millió forintot ír a határozat, és a következő évekre is vonatkozik a támogatás, azt beépítik a az agrártárca ide vonatkozó fejezetébe, erre utasítja a pénzügyminisztert a miniszterelnök – látszik még a kormányhatározatban.

A magyar kultúra esszenciájával ismerkedtek, vasi pálinkát is kóstoltak a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásár vendégei, a díszvendégek is
Fotó: Agrárminisztérium

Bőven lesz helye a pluszforrásnak: például a határon túli magyarok a Felvidéken és a Vajdaságban is jelentős értékleltárba kezdtek, internetes felületek készítenének azok bemutatására – ezt is tudják majd támogatni, emelt ki egy példát a sok-sok kezdeményezésből a miniszteri biztos. – Nemzeti identitásunk megerősítését szolgálja, amellett turizmust serkentő hatása van, amire most a járvány utáni időben különösen szükség van – fűzte hozzá a plusz támogatáshoz V. Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában