Fejlesztés

2020.07.27. 07:00

Többlettámogatás a szlovén falvaknak

Magyarország kormánya a közelmúltban elfogadta a szlovén Rábavidék térségfejlesztési programjának feltételrendszeréről szóló döntést.

Tersztyánszky Krisztina

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A fejlesztési tervet 2018-ban dolgozta ki az Országos Szlovén Önkormányzat, pontosan meghatározva, milyen fejlesztésekre lenne szükségük a térség szlovének lakta településeinek. Az Országgyűlés 2019 végén elfogadta a programot, amelynek célja a Magyarországon élő szlovén nemzetiségi közösség gazdasági fejlődésének elősegítése, a fiatal generációk helyben tartásával a szlovén nyelv és kultúra megőrzése.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kérdésünkre elmondta, hogy a fejlesztési terv mostani tárgyalásának célja a forrásbiztosítás, a kormányhatározat a pénzügyi támogatás felhasználásának feltételrendszerét körvonalazta. – Örülök, hogy kormányunk közel 900 millió forinttal támogatja a szlovén Rábavidék térségfejlesztési program megvalósítását. Itt, a gazdag hagyományokkal rendelkező Vendvidéken a Magyar falu program és a Területi Operatív Program mellett ez a térségfejlesztési program is újabb lendületet adhat a helyi tervek megvalósulásához. Reméljük, az itt élő szlovén ajkú kisebbséghez hasonlóan a muravidéki magyar közösségek megerősödésével is számolhatunk a közeljövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában