koronavírus

2020.07.13. 07:43

Utazási korlátozásokat vezet be Magyarország

Július 15-én 0 órától újabb beutazási korlátozások lépnek életbe Magyarországon – derül ki egy július 12-én megjelent kormányrendeletből. Egyes szomszédos országokból ismét csak két hét karantén vállalásával lehet majd belépni keleti szomszédunk területére – írja az orf.at

vaol.hu

Nickelsdorf, 2020. március 17. Autósok várakoznak magyarországi belépésre az osztrák-magyar határon Nickelsdorfban 2020. március 17-én. A magyar hatóságok az éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak egy kijelölt tranzitútvonalon. Magyarország március 16-án éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. MTI/EPA/Christian Bruna

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

A rendelet szerint a kormány mostantól hetente három kategóriába sorolja járványügyi szempontból az országokat:

  • A zöld kategóriába tartozó országokból továbbra is garantált lesz a szabad mozgás.
  • A sárga kategóriába tartozó, kevésbé súlyos fertőzöttségű országokból Magyarországra belépő magyar és külföldi állampolgárok a határon elvégzett vizsgálat után minden esetben 14 napos hatósági házi vagy intézményi karanténba kerülnek.
  • A piros kategóriába tartozó, súlyos fertőzöttségű országokból érkező magyar, vagy Magyarországon letelepedett külföldi állampolgárok szintén 14 napos hatósági karanténba kerülnek. Külföldi állampolgárok ezekből az országokból nem léphetnek be Magyarországra.
  • Nem kell karanténba vonulnia annak, aki igazolni tudja, hogy az elmúlt 6 hónapban átesett a Covid-19 betegségen. A kéthetes karantént idő előtt csak két, egymástól 48 óra különbséggel elvégzett, negatív koronavírus-teszttel lehet feloldani. A sárga kategória esetén már az első teszteredmény után is elhagyható a karantén, de a második tesztet így is el kell végeztetni.

    2020. július 15-én 0 órától a Magyarországgal szomszédos országok közül:

  • Zöld kategóriába tartozik: Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország
  • Sárga kategóriába tartozik: Románia, Szerbia
  • Piros kategóriába tartozik: Ukrajna
  • A fentieken túl a sárga kategóriába Bulgária, Portugália, Svédország, az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Japán, Kína és az USA tartozik. Piros kategóriába sorolták Albániát, Bosznia-Hercegovinát, Belaruszt, Koszovót, Észak-Macedóniát, Moldovát, Montenegrót, Ausztráliát, valamint Óceániát, és a teljes afrikai, ázsiai, illetve amerikai kontinenst – közölte sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter.

    A tranzit- és a teherforgalmat nem érintik a korlátozások, és a tavaszi helyzethez hasonlóan, egyes esetekben a rendőrség is felmentést adhat. A korlátozásokban érintett szomszédos országokból naponta Magyarországra ingázók és a mezőgazdasági idénymunkákban résztvevők szabályozott módon és ideig tartózkodhatnak Magyarországon.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában