Platán is versenyben

2020.07.07. 07:00

Vasi lehet az év fája? (Fotógalériával)

Az Ökotárs Alapítvány ebben az évben is meghirdette Az év fája versenyt. A döntőbe jutott tíz növény között egy szombathelyi platán is szerepel.

Tersztyánszky Krisztina

A fa bejutott a döntőbe, jelenleg a negyedik helyen áll

Fotó: Unger Tamás

A szervezők a 2010 óta minden évben meghirdetett versennyel a környezetünkben élő fákra és a természet fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A versenybe bárki nevezhet egy egyedi fával egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora, szépsége és mérete nem fontos, előny azonban, ha őshonos, közterületen áll, vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

A fa bejutott a döntőbe, jelenleg a negyedik helyen áll Fotó: Unger Tamás

Idén 38 fát neveztek Az év fája versenybe az ország különböző pontjairól. A szakmai zsűri tíz fát juttatott a döntőbe, közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az év fája elismerést. A hazai győztes indulhat februárban az Európai év fája versenyen. A voksolás július 1-jétől október 1-jéig tart, az eredményhirdetést és díjátadót október közepén tartják.

 

A Szombathelyről nevezett platánfa történetét egy családi találkozóra érkező közösség jelölte a versenybe. Ezt írják: „A karneválra menet sétáltunk a Gyöngyös partján. Egyszer csak megláttuk ezt a hatalmas, csodálatos fát. Mindannyian szinte gyerekké válva boldogan élveztük a fa társaságát, játszottunk, kacagtunk. Egyszerűen nem tudtunk továbbmenni, annyira lenyűgözött bennünket. Rögtön el is határoztuk, hogy mindenképp jelöljük.”

A fa bejutott a döntőbe, sőt 237 szavazattal jelenleg a negyedik helyen áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában