Védett lehet a jáki kardvirágos erdő

2020.07.17. 09:00

Védett lehet a jáki kardvirágos erdő

Több mint harminc év után hamarosan új természetvédelmi területtel gazdagodhat Vas megye. A jáki kardvirágos erdő mintegy 70 hektáros területének védetté nyilvánítási eljárása még a múlt évben kezdődött. Tegnap a területet felfedező egyik botanikussal virágzó példányok után kutattunk a nagy­hálási erdőtömbben.

Gyöngyössy Péter

Mesterházy Attila egy virágzó réti kardvirágot mutat

Mintegy fél órát bóklásztunk a szemerkélő esőben, míg végre Mesterházy Attila örömmel kiáltott fel. Talált még virágzó réti kardvirágot. Ennek a ritka védett növénynek június vége, július eleje a virágzási időszaka. Most éppen sikerült elcsípni az egyik utolsó példányt. A virágos kertek jól ismert kardvirágához képest jóval nyúlánkabb növényről van szó. Virág nélkül levelei belesimulnak a nyár közepi növényzetbe. Pirosas virága jóval kisebb kerti rokonánál, de így is elárulta magát.

Mesterházy Attila megosztotta velünk a terület felfedezésének történetét. Nem sokkal az Őrségi Nemzeti Park megalakulása után, 2005-ben két botanikus kollégájával, Király Gergellyel és Balogh Lajossal természetvédelmi értékek után kutatva járták Vas megye kevésbé ismert területeit. Így jutottak el a jáki és a szentpéterfai erdőtömbbe. A nagyhálási erdő ritkás foltokkal tagolt tölgyesénél Attila javasolta, hogy nézzenek alaposabban körül. Hamarosan beigazolódott, hogy jó volt a celldömölki szakember megérzése. A gyertyános tölgyesben a kisebb-nagyobb kiritkult foltokon számos növénytani ritkaságot találtak.

 

– A környező erdőállományok erősen átalakítottak, sok esetben kevés fajú ültetvények, így számos, természetközeli lomberdőkhöz kötődő faj e területre húzódhatott vissza – tudtuk meg Mesterházy Attilától. Növénytani értékei közül kiemelkedik a réti kardvirág több száz tőből álló populációja mint a faj első nyugat-dunántúli előfordulása. Országos szinten is jelentősnek mondható a dunántúli sás több tízezer egyedet magában foglaló állománya. A terület fontos értékei továbbá a buglyos szegfű és a kenyérbél cickafark, melyek országosan is ritkának számító fajok. A területről 2006-ban az Aktuális flóra- és vegetációkutatás a Kárpát-medencében nemzetközi konferencián adtak hírt a szakemberek.

Szépligeti Mátyás, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője megerősítette, hogy a védetté nyilvánítás folyamata a finiséhez közeledik, lehet, hogy pár hét múlva kihirdeti a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában