Egy lakó zárta le az utcát?

2020.07.20. 07:00

Zavarta az átmenő forgalom, ezért betoncsövekkel zárta le az egyik szombathelyi utcát

Egy lakó, akit zavart az átmenő forgalom, betoncsövekkel zárta le az Ádám László utcát. A polgármesteri hivatalban nem tudtak az akcióról, azt ígérték, intézkedni fognak.

Budai Dávid

A betonátereszek csak az autókat nem engedik át, a gyalogosoknak hagytak egy kis rést az átjárásra

Fotó: Cseh Gábor

Pár hete valaki önkényesen, hatalmas betonelemekkel zárta le az Ádám László és a Gyimesi Szilárd utca kereszteződését, így akadályozva meg az áthaladó forgalmat – tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő olvasónktól, aki arra is panaszkodott, hogy a környéken található kiskertekhez vezető utcákat a tulajdonosok kapuval zárták le, hogy a környéken élők ne sétáltathassák arra

a kutyáikat.

Olvasónk biztos benne, hogy mindkét esetben partizánakcióról van szó, és nem a közút kezelője vitette oda az úttorlaszokat, ahogyan

a kertekhez vezető út kapuval történő lezárása is szabálytalannak tűnik. A helyszínen jártunk utána, mi lehet az igazság, és megkerestük a közút kezelőjét is, kíváncsiak voltunk, tudnak-e a lezárásról.

Miután a város utcái, egy-két kivételtől eltekintve, nem a Magyar Közút Zrt., hanem az önkormányzat kezelésében vannak, így a városi hivatalt kérdeztük, mit tudnak az úttorlaszról és a kiskertek utcáit lezáró kapukról. Mint írták, az Ádám László és Gyimesi Szilárd utca kereszteződése közút, egészen pontosan helyi önkormányzati kiszolgálóút. Bármilyen, a közlekedést korlátozó eszköz vagy tábla kihelyezéséhez az önkormányzat mint közútkezelő előzetes hozzájárulása szükséges, márpedig a szóban forgó „torlaszra” semmiféle hozzájárulást nem adtak ki.

A betonátereszek csak az autókat nem engedik át, a gyalogosoknak hagytak egy kis rést az átjárásra
Fotó: Cseh Gábor

Ez egyébként első ránézésre is nyilvánvaló, ugyanis az akadály hatalmas betonátereszekből áll, ami igazi házi megoldásnak tűnik. A gond az, hogy amellett, hogy szabálytalan, balesetveszélyes is, ha valaki rámászik, könnyen megsérülhet, ráadásul az útlezárást az Ádám László utca elején semmi sem jelzi, mivel értelemszerűen nincs kint a zsákutcát jelző tábla. Az úttorlasz építője egy fényvisszaverő csíkot azért felerősített az egyik betoncsőre, így attól talán nem kell tartani, hogy valakinek nem tűnik fel az akadály, csakhogy a közút lezárására vagy forgalmának korlátozására kizárólag a közút kezelője, a rendőrség, a tűzoltóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Honvédség, továbbá a közlekedési hatóság jogosult, mindenki másnak tilos ezt megtenni.

Mindezek ismeretében az önkormányzat felszólítást küld a kihelyezett korlátozó eszközök eltávolítására, és a közlekedési hatóságot is értesítik. Csakhogy ebben a konkrét esetben nem tudni, ki tette ki a torlaszokat, legalábbis mi nem találkoztunk olyannal, aki meg tudta vagy meg akarta volna mondani.

– Az egyik lakó volt az utcában, mert zavarta az átmenő forgalom – mindössze ennyit árult el egy ott élő.

Azok kedvéért, akik nem ismerősök a környéken, elmondjuk, hogy az Ádám László utca egy pár száz méter hosszú, rossz minőségű, murvás, gödrökkel tűzdelt út, ahol minden bizonnyal nem sokan járnak, és akik használják, azok is nagyon lassan tudnak haladni. A Gyimesi Szilárd utcában pedig egymás után nőnek ki a földből az új házak, nincs kizárva tehát, hogy az építkezéshez igyekvő munkagépek látványa zavarta az önkényesen barikádot emelő lakót. Akármi is volt a motiváció, az akadályt el kell bontani.

A kiskertek ügyében azonban már más a helyzet, ugyanis az Erdei iskola utcával párhuzamos „utcák” igazából nem is utcák, azok az utak a kertek megközelítését szolgálják, és mint ilyenek, közforgalom elől elzárt magánutak, márpedig ezekről a tulajdonos jogosult rendelkezni, vagyis itt belefér, hogy kapuval zárják le a kiskertekhez vezető utat. Megtudtuk azt is, korábban még nem volt példa arra, hogy a lakók közutat zártak volna le, csupán olyan eset fordult elő, hogy a lakók az utakat nem közlekedési célra vették igénybe, hanem például daruzáshoz vagy építőanyag szállításához használták úgy, hogy közben mindehhez nem kértek hozzájárulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában