Fontos, hogy a gazda helyesen tudjon kommunikálni az ebbel

2020.08.30. 07:00

A jól szocializált kutyus könnyen tanul új dolgokat

Akárcsak az ember és a jó pap, a kutya is képes „holtig tanulni”. Szakértőnk, Csizmazia Tamás rávilágít, hogy nem korbéli, sokkal inkább szocializációs akadályai lehetnek a kutyák tanulási nehézségeinek.

Polgár Patrícia

Kell az összhang – vallja Csizmazia Tamás

Fotó: Horváth Balázs

Bár vannak bizonyos életkori sajátosságok, amelyek eltérnek egy fiatal kutya taníthatóságától, ez nem jelenti azt, hogy nem képes egy idősebb állat is új dolgokat tanulni. Még csak más módszereket sem igényel a korosabb kedvencek viselkedésének megváltoztatása.

– Bármilyen életkorban is van a kutyus, ugyanazokkal a módszerekkel vehetjük rá a tanulásra. A különbség talán ott lehet, hogy picit lassabban tanul meg egy feladatot, lassabban reagál és kevésbé mozgékony, mint egy fiatal állat – fejti ki Csizmazia Tamás, az egyik szombathelyi kutyaiskola vezetője.

Kell az összhang – vallja Csizmazia Tamás Fotó: Horváth Balázs

Hozzáteszi, hogy talán még fontosabb szempont a nevelésnél az, hogy megfelelő módon és időben szocializálódott-e. Maga a szocializáció mindenképpen megtörténik, ám az lehet, hogy csak az adott ház udvarára vonatkozik, és ha kikerül az ottani környezetből, nem biztos, hogy tud figyelni a parancsokra – a külső ingerek, ismerkedés, félelmek elvonhatják a figyelmét a feladat teljesítéséről. A szocializáció egyébként kéthónapos koráig megtörténik. Ha ez nem az ideális módon történik, nehezebben megy az új környezet elfogadása, ezáltal lassul a tanulási folyamat is. Fontos, hogy a gazdi helyesen tudjon kommunikálni a kutyával, aki ezáltal biztonságban érzi magát szinte bármilyen helyzetben, környezetben – így arra fog tudni figyelni, amit a gazdi feladatként, illetve együttműködésként kér tőle. Összességében: ha a kutya még jó mentális állapotban van, korbéli akadálya nincs annak, hogy új feladatokat tanítsunk számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában