Új minőség jött létre

2020.08.18. 07:00

A Magyar falu programban tették rendbe a parókiaépületet Olaszfán

A Magyar falu programban elnyert 15 millió forintból újították fel a parókiaépületet a Szent Miklós-templom mellett Olaszfán. Eszközbeszerzésre mintegy ötmillió forintot költöttek, és nemcsak szép lett az épület, azt valóban használják.

Bakos Ágnes

Fekete Róbert, Olaszfa polgármestere, Zichy Eszter grófné, dr. Littván Sándor rokona, V. Németh Zsolt, dr. Gyürki László és dr. Székely János megyés püspök vágta át a szalagot

Fotó: Szendi Péter

– Létkérdés a magyaroknak ragaszkodni keresztény hagyományaikhoz – jelentette ki Olaszfán V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő. És mint „helyi” is szólt az ünneplőkhöz a felújított parókiaépület avatóján. Olaszfára járt négy évig általános iskolába és hittan­órára is dr. Gyürki Lászlóhoz, akit pedig már mint Olaszfa díszpolgárát köszöntötte az alkalmon.

Az olaszfai képviselő-testület a falu legnagyobb kitüntetését ítélte az itt élt lelkipásztoroknak: díszpolgár lett posztumusz dr. Littván Sándor, valamint dr. Gyürki László – ezt is ünnepelték a felújított parókiával, immár közösségi térrel együtt.

Az olaszfaiak két kézzel építették a házat annak idején – erre ugyanolyan büszkék 2020-ban is, olyannyira, hogy most a felújításból is kivették a részüket ugyancsak kétkezi munkával. Meg persze a Magyar falu programban elnyert 15 millió forintból újították a házat, új a tető, két zuhanyzó, az egykori nagy szobát egybenyitották a folyosóval, modern közösségi tér lett. És tényleg közösségek használják majd, erre garancia a Szívügyünk Olaszfa Egyesület, amely az egész falunak „jó gazdája” – méltatta a munkájukat, elkötelezettségüket V. Németh Zsolt is.

Fekete Róbert, Olaszfa polgármestere, Zichy Eszter grófné, dr. Littván Sándor rokona, V. Németh Zsolt, dr. Gyürki László és dr. Székely János megyés püspök vágta át a szalagot
Fotó: Szendi Péter

– Beszédesek a falvak ház­sorai. Ez a kép sokat elmond az adott település vitalitásáról – fogalmazott köszöntőjében az országgyűlési képviselő. Az elvándorlás megállítására indult kormányzati programokat sorolta, azok között az egyházi közösségi terek megújítását célzót. A történelmi egyházak közösségeket teremtenek – erre pedig nagyon nagy szükség van most. Ezért örömteli, hogy itt, Olaszfán igény van a parókiaépület megújítására.

Eddig persze sokan eljutnak: legyen szép az, ami leromlott, de nem elég visszaállítani a korábbi állapotot. Olaszfán nemcsak értékmentés történt, hanem új minőséget is hoznak létre – fogalmazott az átadón V. Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában