A képzés kulcsa a partnerség

2020.08.14. 14:00

Az idén is az egyik legjobb a szombathelyi gépészmérnöki szak

Országosan az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta idén is a szombathelyi gépészmérnöki szak: a felvételi átlagpontszám 347 pontról 370 pontra nőtt. Az idén a felvételt nyert duális gépészmérnök-hallgatók létszáma 30 százalékkal növekedett. Nyár végén valósul meg egy 80 millió forintos laborfejlesztés.

Merklin Tímea

ELTE-SEK ,Gépész, labor, Dr. Andó Mátyás, Dr. Bak Árpád, ut, 20200813, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A sikerek hátteréről dr. habil. Andó Mátyás, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetének igazgatója elmondta: az elmúlt öt év partnercégekkel közös erőfeszítéseinek eredményeként Magyarországon egyedülálló duális gépészmérnökképzés jött létre Szombathelyen. Az alapító hat partnervállalat az évek során tizenötre bővült, az együttműködések révén a képzés a kiteljesedés szakaszába lépett. – Kiépítettük a műszaki képzéshez szükséges teljes labor-infrastruktúrát. Mára a Savaria Műszaki Intézet felújított épületben, korszerű laboratóriumi környezetben és berendezésekkel várja a hallgatókat. Az alapítás óta eddig két évfolyamban hetvenöt hallgató tett sikeres gépészmérnöki záróvizsgát, akik szinte azonnal elhelyezkedtek a duális partnercégek valamelyikében. Végzett hallgatóink jellemzően magas hozzáadott értékű pozíciókban helyezkedtek el, mint termelésirányító mérnök, konstruktőr/géptervező, tesztmérnök, minőségbiztosítási mérnök, de a műszaki tanári pályát is választotta már egykori duális hallgató – mondta Andó Mátyás.

– Hallgatóink országos szakmai versenyeken jelennek meg és nyernek díjakat. A képzés minőségét jelzi az is, hogy a szombathelyi gépészek 2020-ban első díjat nyertek a Techtogether mérnök hallgatói versenyen, megelőzve a többi nyolc egyetem hallgatóit – fűzte hozzá dr. Bak Árpád igazgatóhelyettes. – Egy, a diplomákat rangsoroló kiadványban 2019-ben a 3. helyen, a vidéki képzőhelyek közül pedig az első helyen áll a szombathelyi gépész­mérnöki képzés. Többször kiválóan megfelelt és mintaértékű duális gépészmérnöki képzés, a duális partner vállalatok értékelése is kiváló (OH-ellenőrzés alapján).

ELTE-SEK ,Gépész, labor, Dr. Andó Mátyás, Dr. Bak Árpád, ut, 20200813, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Az igazgató hangsúlyozta: mindezen sikerek nem valósulhattak volna meg a partnercégek, a város és a megye egykori és jelenlegi vezetésének összefogása nélkül. A gépészmérnöki területen továbbtanuló diákok összlétszáma országos szinten 2020-ban a felére zuhant, ugyanakkor a Szombathelyen felvételt nyertek száma ennek ellenére is csak minimálisan csökkent, miközben a felvett gépészmérnök-hallgatók átlagpontszáma viszont 347 pontról 370 pontra emelkedett nálunk. Ez azt jelenti, hogy országosan nézve az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta idén is a szombathelyi gépészmérnöki szak. További jó hírként közölte, hogy az idén a felvételt nyert duális gépészmérnök-hallgatók létszáma 30 százalékkal növekedett.

– Az utóbbi évek közös munkájával elértük, hogy gyakorlatilag minden hallgatónk duális képzési formában tudja megkezdeni a tanulmányait, az országban a második legnagyobb létszámú duális gépészmérnöki képzés van Szombathelyen – emelte ki az intézetigazgató. – Az ELTE Informatikai Kar továbbra is a minőséget garantálja Szombathelyen, az országban a második legmagasabb ponthatárral a gépész­mérnöki képzésben. A fejlődést mutatja, hogy az angol nyelvű gépészmérnök-alapképzés két évvel ezelőtti elindítása után 2020 szeptemberében kettős diplomás európai elit mesterképzés indul Szombathelyen az ipar 4.0 területén.

Nyár végén valósul meg 80 millió forint értékben a gépészmérnöki képzéshez kapcsolódó laborok fejlesztése. Továbbá 300 millió forint értékben az ipar 4.0 területhez kapcsolódó beruházásba kezdtek.

– Azért vágtunk bele, hogy az ELTE betöltse a társadalmi küldetését Szombathelyen is – fogalmazott dr. Andó Mátyás. – Célunk, a minőségi képzés mellett, hogy továbbra is szorosan együttműködjünk az ipari partnereinkkel, a kutatás-fejlesztésben és az innovációs folyamatokban is. Meggyőződésünk, hogy a 15 ezer gép- és járműipari munkahellyel rendelkező szombathelyi régió gazdasági fejlődésének alapja a szakképzett műszaki munkaerő, melyhez képzésünkkel hozzá kívánunk járulni. A siker kulcsa továbbra is az egyetem, a város és a vállalatok partnersége és kiváló együttműködése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában