tervből valóság

2020.08.19. 14:00

Galéria nyílhat Szentgotthárdon szlovénekkel

A művészeti galéria csaknem egy évtizede létező tervét az Országos Szlovén Önkormányzat segítségével valósíthatják meg Szentgotthárdon.

Merklin Tímea

Huszár Gábor polgármester: a kiállítótér terve már 2011-ben megfogalmazódott

Fotó: Szendi Péter

– A városnak már 2011-ben megfogalmazódott az az igénye, hogy egy művészeti galériát kíván létrehozni, akkoriban kapcsolódott be az önkormányzat fele-fele arányban a szlovén művésztelep finanszírozásába is. Már évek óta zajlanak az ezzel kapcsolatos egyeztetések az Országos Szlovén Önkormányzattal, ahol a kezdetektől fogva partnerként álltak a terv megvalósításához. Még épületet is néztünk hozzá, azonban eddig nem sikerült előbbre lépni, a városnak pedig a jelenlegi körülmények között nincs saját forrása a kiállítótér létrehozására.

Ezért örvendetes, ha az Országos Szlovén Önkormányzat és a Magyarországi Szlovének Szövetsége meg tud mozdítani olyan forrásokat, amelyből akár rövid időn belül és az ő felügyeletük alatt megvalósulhat a tervezett galéria – tudtuk meg Huszár Gábor polgármestertől, aki azt is elmondta: a kiállítótér gondolata összekapcsolódik a város kulturális központja kialakításával is.

Huszár Gábor polgármester: a kiállítótér terve már 2011-ben megfogalmazódott
Fotó: Szendi Péter

Ugyanis építészetileg már készen áll az úgynevezett Időutazó Múzeum, amely az egykori ciszter udvarház átépítésével valósul meg ­TOP-os pályázatból. Ez az egyedülálló élménymúzeum nem mindennapi módon mutatja majd be a város 800 éves történelmét: történelmi korokon utaztatja át a látogatót, időbeli ugrásokkal, a település fontos történelmi mérföldkövein át. Találkozhatunk majd többek között a városalapító III. Béla királlyal vagy egy középkori ciszter szerzetessel, de beléphetünk Montecuccoli sátrába a szentgotthárdi csata idején és beszélgethetünk Széll Kálmánnal, a térség országgyűlési képviselőjével is.

Az interaktivitást – ezzel az egyedülálló élményt – az adja majd, hogy a látogatónak cselekednie, válaszolnia kell a továbbhaladáshoz korhűen megépített díszletek között. A rendhagyó produkció már készül, még ez év végén befejeződhet a megvalósítás. Ebben az épületben helyezik el a Tourinform-irodát is, a város turisztikai központja is itt jöhet létre. A közvetlen szomszédságában áll a színház is, mint a város legfontosabb kulturális közösségi tere. Huszár Gábor azt is elmondta: tárgyalások folynak az egyházmegye vezetőivel és a főépítésszel is a szintén itt található, lerobbant állapotú plébánia átépítéséről. Ha ez is megvalósul, akkor az épületek együttese fizikálisan és szellemi szempontból is Szentgotthárd és a térség kulturális központjává válik.

– Annak örülnék, és tudom, hogy az Országos Szlovén Önkormányzat gondolkodása is ebben az irányban halad, ha ehhez a központhoz kapcsolódna az általuk kivitelezendő szlovén művészeti galéria is – fogalmazott a polgármester.

Megkérdeztük az Országos Szlovén Önkormányzat elnökét, honnan lesz forrás. Holecz Károly elmondta: a Rábavidék gazdaságfejlesztő programból már jövőre hozzá lehet jutni támogatásokhoz ebből a ke­retből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában