mit tehetünk, ha zavar az eszköz működése?

2020.08.17. 20:00

Hangos a szomszéd klímája – Szombathelyi olvasónk panaszának jártunk utána

Ha valaki rossz állapotú, gyenge teljesítményű, de annál zajosabb vagy elöregedett klímaberendezéssel varázsol hűs környezetet felforrósodott otthonába, azzal megkeserítheti a környéken lakók életét. Ilyen szomszédja van olvasónknak is, aki a panaszával hozzánk fordult.

Tóth Kata

Tarsoly Árpád szerint a hangterelő fal megoldás lehet, így nem verődik a szomszéd felé a káros hanghatás

Fotó: Cseh Gábor

Olvasónk az Éhen Gyula-lakó­telepen lakik. Levelében azt írta, nem tudja használni az udvarukat, mert egész nap zúg a klíma. Nyitott ablaknál még rosszabb a helyzet: betölti a lakást a berendezés zaja. Többször kérte a szomszédot, alkalmazkodjanak hozzájuk is, még a Ptk. vonatkozó paragrafusával is előállt, e szerint:

„A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná”, ám a helyzet nem javult. Pereskedni nem akar, lapunktól annyit kért, járjunk utána, hogy hány decibel a megengedett zaj mértéke a külső klíma esetében, és van-e olyan tényező, amire figyelemmel kell lenni, ha például társasházban élünk.

A városházához fordultunk kérdéseinkkel, és egy hűtés-, klíma- és szellőzéstechnikával foglalkozó cég szakemberét is megkérdeztük.

Tarsoly Árpád szerint a hangterelő fal megoldás lehet, így nem verődik a szomszéd felé a káros hanghatás
Fotó: Cseh Gábor

A környezeti zaj és rezgés elleni védelem szabályairól szóló kormányrendelet hatálya nem terjed ki az egyedi klímaberendezések üzemeltetésére. Az együttes rendelet is csak az épületek rendeltetésszerű használatát biztosító technikai berendezésekre (például központi hűtő- és fűtőberendezésre) és az épületen belül vagy szomszédos épületben folytatott tevékenységre határoz meg zajterhelési határértéket.

A helyi rendelet sem tartalmaz a klímaberendezések üzemeltetésére vonatkozóan külön előírást – áll a városházi válaszban. Hozzátéve, hogy a panaszos feleknek van jogérvényesítési lehetőségük: birtokvédelmet kaphat a háborított fél – a kérelmet a bíróságra kell benyújtani. A folyamatos zaj, rezgés, amit a lakások egyedi klímaüzemeltetése okoz, a lakók pihenéshez való jogát érinti. (Az egyik fél részéről a csendhez, nyugalomhoz való jogot, a másik oldalról a lehűtött lakásban való pihenés jogát.) Az egyes társasházakban lehetnek még további előírások. Ami olvasónk szempontjából mérvadó: a már meglévő berendezésekkel kapcsolatos panasz esetén megoldás lehet, ha a klímát felszerelő szakember zaj- vagy rezgéscsillapító beépítésével mérsékli a zajterhelést.

Valóban tönkreteheti a jószomszédi viszonyt egy hangos készülék a ház falán. Egy átlagos modern klíma maximális zajszintje mindössze 40-50 decibel, ami egyáltalán nem zavaró. Minden terméken feltüntetik a maximális bel- és kültéri zajszint értékét, ám nincs előírt érték, legalábbis olyan nincs, amiről a szakma tudna – erősíti meg Tarsoly Árpád. Tapasztalata szerint szerencsés esetben működik az élni és élni hagyni szabály, ha mégsem, az kellemetlen. Ő terelőparavánok felszerelését javasolja a zajhatás csökkentésére.

Megjegyzi még: az idősebb, zajosabb klímáknál az átfogó karbantartás tudja enyhíteni az említett hatásokat. Ahogy öregszik egy berendezés, úgy megkophatnak az alkatrészei, zöröghet a csapágy, ha egy ventilátor aszimmetrikusan szennyeződik el, az is erősítheti a hangot. Azt javasolja, hogy a nagy melegben ne este kezdjük a hűtést.

– Ha este 6-kor kapcsoljuk be, elérhetjük a 18 fokot egy óra alatt, de ha kikapcsoljuk, tíz percen belül visszakapjuk a 30 fokot. Jobb, ha nem hagyjuk, hogy felmelegedjen a lakás. Már délelőtt kapcsoljuk be a klímaberendezést, és járassuk kisebb fokozatban egész nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában