Megismerik a másik nemzet értékeit

2020.08.17. 10:00

Kezdődik a Markovciban az egyhetes nyári program Szentgotthárdon

Tábor kezdődik, ösztöndíjprogram indul – tudtuk meg a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnökétől, Kovács Andreától, amikor az aktuális programokról, tevékenységekről kértünk tájékoztatást.

VN

Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke

Fotó: Szendi Péter

A szlovéniai Markovci községben szervez tábort a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. augusztus 17-étől 21-éig. A Peterlaug szabadidőközpontban otthonra talált egyhetes tábor szlovén és magyar gyerekek részvételével zajlik azzal a küldetéssel, hogy kölcsönösen megismerjék egy­más értékeit, a magyarországi Szlovén Rába-vidék és a szlovéniai Goricko természeti és kulturális örökségét.

Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke
Fotó: Szendi Péter

Lesznek műhelymunkák, amelyek keretében ízelítőt kapnak a vidékre jellemző gasztronómiából, tanulhatnak a népi mesterségekről.Mindezek mellett az úgynevezett alkotó nyelvi foglalkozásokon a magyarországi gyerekek elsajátíthatják a szlovén nyelv alapjait. Kovács Andrea elnök érdeklődésünkre beszámolt arról is, hogy a Magyarországi Szlovének Szövetsége idén már második alkalommal hirdeti meg ösztöndíjfelhívását, amellyel segíteni kívánja a rábavidéki szlovén nemzetiségű hallgatókat.

Az ösztöndíjra azok is pályázhatnak, akik hallgatói jogviszonyt létesítettek Szlovéniában, illetve azok is, akik a nemzetiségi pedagógus- és óvodapedagógus-képzésben tanulnak Magyarországon.

A szövetség elsődleges célja a támogatással, hogy megfelelően képzett, szakmailag elhivatott, az anyanyelvet jól beszélő szakemberekre tegyenek szert a nemzetiségi közösséget érintő életterületeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában