De jó is a papa nótázására elaludni!

2020.08.27. 17:00

Molnár Árpád feleségével, Marcsival és a négy unokájával Szombathelyen élvezi a szünidőt (Fotógalériával)

Szünidei sorozatunk zárásaként egy olyan családhoz látogattunk el, ahol nagyszülőből is, unokából is van bőven, ezért érthető, hogy a gyerekek nyáron az óvoda helyett szívesebben „pendliznek” egyik nagyszülőtől a másikig.

Tersztyánszky Krisztina

Molnár Árpád feleségével, Marcsival és a négy unokával

Fotó: VN/Varga-Zsámpár Tímea

A vakáció utolsó hetében az öt és fél éves Elizát és a három és fél éves Ádámot épp a gyerekek szüleinek otthonában találtuk, ahol van kert is, medencével, hintával, trambulinnal, és ahol Molnár Árpád és felesége, Marcsi az ügyeletes nagyszülők. De szívesen időznek a lakótelepi lakásban éppúgy, mint Gencsapátiban Kati maminál és Pista papinál, ahol közel a Gyöngyös és még a fűnyíró traktorra is fel lehet kérezkedni.

Mivel hűvös a reggel, Eliza és Ádám a telepakolt konyhaasztal körül éli ki kreativitását. Elárulják: Mari mama sokkal ügyesebb a puzzlerakásban meg a rajzolásban. Használnak sablonokat is, de a nagymama a legjobb „sablon”. Ha szeretnének valamit ábrázolni, csak megkérik, hogy rajzolja elő, ők meg lemásolják. A szobában töltött időben fontos szerepet kapnak a régi könyvek és a bakelitlemezek. Nagy kedvencek a Brumi sorozat kötetei, zenében meg az Iskolatáska, az Eperfagyi és más muzeális slágerek. Ilyenkor együtt énekel, táncol az egész csapat. A kertben Ádinak a rendőrös játék a kedvence: a papának gonoszkodnia kell, a rendőrök pedig móresre tanítják. A délutáni és esti alvásnak is megvan a maga koreográfi – ája. Először a mama mesét olvas, aztán jön Árpi papa, aki az édesapjától tanult régi bölcsődalokkal meg Josephine Baker-sanzonokkal ringatja álomba a gyerekeket.

Molnár Árpád feleségével, Marcsival és a négy unokával
Fotó: VN/Varga-Zsámpár Tímea

– Szerencsésen alakult, mert pont arra mentünk nyugdíjba, mire a két lányunknál jöttek a gyerekek – magyarázza Molnár Árpád. – A távolabb lakó családnál is két hasonló korú kislány van, a hatéves Emma és a négyéves Hanga. Amikor együtt van a négy gyerek, az az igazi: pizsipartit tartanak, anyukást játszanak. Jól elvannak együtt, csak akkor kell beavatkozni, amikor már nagyon áll a bál.

A nagyszülők fontosnak tartják, hogy az okostelefon, a tablet náluk ne kerüljön elő. Helyette egy Füzessy Zsuzsakönyvből képekkel, kis mondókákkal tanítgatják az apróságokat, hogy kell szépen étkezni, köszönni, viselkedni. Úgy érzik, nem árt, ha ezeket a dolgokat a nagyszülő gyakoroltatja az óvodás korú gyerekkel, hiszen a napi rohanásban erre nem mindig marad idő. Emma és Hanga, a nagyobbacskák alig várják, hogy Mari mama arról meséljen, milyen csínyeket követtek el a tesójával gyerekkorukban. Természetesen kizárólag nevelő célzattal!

Puzzlerakásban Mari mama a legügyesebb
Fotó: Unger Tamás

A forró nyári napokon a Molnár nagyszülők Szombathely és a környék minden gyerekbarát helyszínét felfedezték az unokákkal. Többször is pancsoltak a termálfürdőben, sokat játszottak a víztorony alatti játszótéren, fi gyelték a kacsákat a Csónakázótónál. Persze a közeli cukrászda is gyakran volt úti célpont. Nagy élmény volt a kutyák pancsolását látni az Abért-tónál, vagy a piros kisvonaton utazni a Holdfényligetben. Sok szép emlékkel gazdagodva indulhatnak a gyerekek az új tanévnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában