Jönnek a Perseidák

2020.08.05. 17:30

Mutatjuk, honnan érdemes nézni a csillaghullást augusztusban, Vas megyében

Igazán hangulatos a nyári éjszakákat hullócsillagok figyelésével tölteni. Minden évben gyönyörködhetünk a meteorrajban, azaz Perseidákban, erre pedig természetesen idén is lesz alkalmunk.

Horváth Iza

Fotó: Mitre Zoltán

Hogy mikor érdemes kémlelni az eget, hogy honnan lesz a leglátványosabb a csillaghullás Szombathelyen, és, hogy honnan a Perseidák elnevezés, azt Mitre Zoltántól, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi referensétől tudtuk meg.

Mik azok a Perseidák pontosan? Honnan az elnevezés?

A Perseidák egy meteorraj, amely a legtöbb felfénylést minden évben augusztus 12-13-a környékén idézi elő. Ez az egyik legrégebben ismert meteorraj, 2000 éve a kínai csillagászok is megfigyelték már. A meteorraj a nevét a Perseus csillagképről kapta, mivel a megfigyelő látszólagosan e csillagkép irányából láthatja érkezni a meteorraj tagjait. Perseus egy görög mitológiai hős, aki megküzdött egy Gorgó nevű medúzával, majd Andromeda királylányt szabadította ki a fogságából. A csillagkép és környezete ennek a régi görög mondának állít emléket.

Sokszor használjuk a hullócsillag kifejezést a Perseidákra. Ezek valóban csillagok?

Nem csillagok. A jelenséget üstökösről levált igen apró részecskék idézik elő, amelyek az égitest pályáját követve keringenek tovább. Amikor a Föld áthalad ezeknek a pályáján, akkor az apró szemcsék nagy sebességgel elérhetik a Föld légkörét, azzal kölcsönhatásba lépnek, elégnek, közben felfénylést idéznek elő. A megfigyelő tényleg úgy vélheti, mintha csillagok esnének le az égből, viszont ez csak illúzió. A nagyobb (1 cm körüli) részecskék már jelentős felfénylést is okozhatnak, amely a Vénusz (esthajnalcsillag) fényességét is meghaladhatja. Ez utóbbi esetekben tűzgömbről beszélünk.

Idén mikor érkeznek a Föld közelébe, mikor lesz a leglátványosabb a meteorraj?

Idén augusztus 11-ről 12-re virradó éjjel érdemes kémlelni az eget, ekkor érkezik a legtöbb tag. Az előtte és utána lévő éjszakákon is el lehet csípni több hullócsillagot. Egyébként a meteorraj tagjai már július végén is megjelentek és egészen augusztus második feléig érkezhetnek, azonban a légkört elérő porszemcsék száma egy nagyon szűk idősávban – az említett augusztusi időpontkor – emelkedik csak jelentősen meg. Nem zárható ki ilyenkor akár 100 felfénylés sem óránként.

Hány óra felé érdemes kémlelni az eget?

A Perseus csillagkép augusztusban az éjszaka közepén emelkedik észak-kelet felé ideális magasságba, így a meteorraj éjfél után, kora hajnalban, pirkadat előtt a leglátványosabb. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy esti szürkület után ne látnánk felfényléseket, azonban az éjszaka második fele a legalkalmasabb a megfigyelésre. Borús ég esetén sajnos nem látható a jelenség.

Fotó: Mitre Zoltán

Milyen helyszínt válasszunk az ég pásztázásához? Itt Szombathelyen, milyen helyszíneket javasolna?

Mindenképpen sötét helyszínt érdemes választani. Érdemes a településeken kívül, fényforrástól távol szemlélni az égboltot. Szombathely környezetében a várostól néhány km-re már lehet találni elegendően sötét égboltot a tartalmas megfigyeléshez. Sajnos a Hold idén kissé zavarni fogja az észlelést, mivel utolsó negyed környékén fog járni a meteorraj maximuma idején, így éjfél után már bevilágítja az égboltot. A raj fényesebb tagjait a településhez közel, kertvárosból is meg lehet figyelni.

Érdemes valamilyen felszereléssel is készülni?

Megfigyeléshez nincs szükség semmilyen eszközre, szabad szemmel is jól észlelhető. Érdemes kényelmes matracon, napozóágyon kifeküdni az égbolt alá, hogy az egész égboltot láthassuk. A meteorraj tagjai az égbolt bármely részén megjelenhetnek. Hűvös esetén meleg ruha, takaró is hasznos felszerelés.

Augusztusban még milyen csillagászati esemény lesz, amire érdemes figyelni?

Sajnos a Neowise üstökös szabad szemes megfigyelésétől már el kell búcsúzni augusztusra. Hónap elején telehold lesz. Napnyugta után délkeleti irányban a fényes Jupiter bolygó egész hónapban jól látható. Kis távcsővel a holdjai már megfigyelhetők. A Jupitertől balra halványabb, de feltűnő égitest a Szaturnusz.

Fotó: Mitre Zoltán

Késő este keleti irányban vöröses égitestként látszik a Mars bolygó. Napkelte előtt a fényes Vénusz bolygó, mint hajnalcsillag látszik. Az augusztusi esték az egyik legjobb időszak a tejút és környezete megfigyelésére, épp ezért egyesületünk is készül távcsöves programmal az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában