Védvonal

2020.08.26. 14:00

Rába-völgy projekt: a jövő biztonságáért (Fotógalériával)

Biztonságos védvonal és lakókörnyezet – így lehet jellemezni azt a mintegy 3,5 milliárd forintból, KEHOP projektben megvalósuló árvízvédelmi beruházást, amely a Rába völgyében a Nyugat-dunántúli és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területein jelenleg is zajlik. A szakemberek Győrtől Szentgotthárdig egy időben összesen kilenc helyszínen dolgoznak.

Markó Petra

Bebes István, Körmend polgármestere és Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese a tegnapi nyilvános bejáráson

Fotó: Horváth Balázs

Hogy pontosan milyen műszaki tartalommal és technológiával valósul meg mindez azt a projekt egyik helyszínen, Körmenden a Rába partján mutatták be. A lakosságnak lehetősége volt bemenni a munkaterületre és kérdéseket is feltehettek.

Az esemény kezdetén Bebes István, polgármester felelevenítette azt az időszakot, amikor az erős esőzések, vízhozamok gondot okoztak. Mint fogalmazott: bízik abban, hogy a lakók biztonságban és nyugodtan tudnak ott élni a jövőben.

Több évtizedes árvízvédekezési tapasztalata van a két igazgatóságnak, ami megmutatja azt is, hogy milyen hiányosságok, fejlesztési lehetőségek vannak az állami fővédvonalakon vagy a településeken. Ezek közül a lehetőségek közül van most egy porondon, ami a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén három települést érint – vette át a szót Busa Tamás, műszaki igazgatóhelyettes.

Szentgotthárdon, Sárváron és Körmenden valósul meg a projekt, amiben lehetőség van arra, hogy jelentős mértékben javítsuk az állami fővédvonalak állapotát és az árvízi biztonságot ezeken a településeken – hangsúlyozta. Szentgotthárdon a bal parti támfal építése fog megvalósulni a jelenlegi támfal helyén, és a Lappincs torkolatánál is fejlesztések lesznek. Körmenden a jobb parti töltésfejlesztés valósul meg és a Büdös-árki zsilip rekonstrukciója, ami a szakember véleménye szerint nemcsak árvízvédelmi szempontból jelentős, hanem a város belvízi csapadékvíz-elvezetését is jelentősen szolgálja, hiszen nagyobb biztonsággal lehet majd beemelni a hirtelen jött csapadékot. A fentieken túl olyan projektelemek is megvalósulnak Körmenden, melyek azt segítik, hogy a Rába árhullámai szabályozottan és hatékonyan átvezethetők legyenek ezen a belterületi folyószakaszon.

Bebes István, Körmend polgármestere és Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese a tegnapi nyilvános bejáráson Fotó: Horváth Balázs

Sárváron egy szivattyúállás kiépítése valósul meg, de az igazgatóság területén a Rába völgyében védelmi központok és gátőrházak is megújulnak. Lehetőség van még egy komplex árvízvédelmi rendszer kialakítására: elkészül ugyanis a Rába-völgy árvízi előrejelző modellje, aminek adatait több, most létrejövő vízrajzi állomás is szolgáltatja. Szabó Attila, a Szabadics Zrt. projektvezetője a kivitelezés részleteibe avatta be a megjelenteket. Mint mondta: a beruházás készültségének a nyelve Körmend, illetve az ott található két fő létesítmény, a jobb parti árvízvédelmi gát majdnem kész, a Büdös-árki zsilip és a hozzá tartozó szivattyúállomás pedig legkésőbb a tél beálltáig elkészül. Beszélt arról még, hogy a töltés 370 méternyi támfalból áll, illetve a 86-os főúthoz közeli szakaszon további 362 méternyi töltésfejlesztést végeznek. Szentgotthárdon nemrég elkezdték a bal parti védművet építeni, amit a tervezett befejezési határidőre átadnak. A lakosság türelmét jövő tavaszig kérték, addigra végezhetnek majd mindennel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában