Egymás ételeit kóstolták

2020.08.17. 13:00

Rotyogott a szarvasragu, az erdélyi csorba leves és a pesti paprikás Nemescsón

Karonfogó címmel rendezett pikniket a Tézsula Hagyományőrző Egyesület a faluház udvarán szombaton. Hét bográcsban főtt hétféle étel, az asszonyok a rétessel és más süteményekkel sem fukarkodtak.

Merklin Tímea

Fotó: Ohr Tibor

A Tézsula-piknik természetesen nemcsak eszem-iszom, de hagyományörökítés is: bent a faluházban a réteskészítést tanították a fiatalabbaknak, egy 13 éves fiú is örömmel segített nyújtani, tölteni, tekerni Nagy Andrásné Ibolya és Mayer Tiborné Irénke segítségeként. A töltött házi rétesnél nincs is jobb, de csak míg el nem készül az ebéd, mert a bográcsban főtt pörkölt mellé finom a hagymás-paprikás, töltetlen, roppanós rétes.

Készült túrós sztrapacska, dödölle és nokedli is köretnek, Ürmös Katalin pedig otthon sütött kovászos kenyereket hozott. Becsapós módon bundás kenyérként kínálta a grillezett sajtot a lé nélküli „pesti” paprikást kerámiaedényben főző csapat, mellettük vad-, illetve körömpörkölt rotyogott a bográcsokban.

 

A Tézsula egyesületbeli asszonyok erdélyi kapros, tejszínes csorba levest készítettek, amiben a disznóhús, a húsos kolbász és a császárszalonna mellé sok zöldbab, borsó, karfiol, karalábé, sárgarépa, petrezselyem, kapor és fűszerek kerültek, s a végén pár csepp citrommal savanyították, csipetkével sűrítették, hogy megálljon benne a kanál.

A lelkész házaspár korondi cserépedényben szarvasragut főzött vargányával és áfonyával. Megkóstolták a kőszegszerdahelyi tűzoltók is, akiknek Flórián Kórusa nótákat hozott az alkalomra.

A pikniken a Tézsula egyesület nevében Majer Tiborné köszöntötte a résztvevőket, Kalincsákné Varga Katalin evangélikus lelkész elmondta: a cél az volt, hogy kimozduljanak az emberek az otthonukból, leüljenek egy asztalhoz, és egymás ételeit megkóstolva beszélgessenek.

Ágh Péter országgyűlési kép­viselő dicsérte a jó ízeket és az erős, kiváló közösséget. A településen számos felújítás történt az utóbbi időben, amelyek sikeres pályázatok eredményei. Arra biztatta Szerdahelyi-­Bánó Irén polgármestert, hogy a falu tervei közül emeljen ki kettőt-­hármat, amit a közeljövőben szeretnének megvalósítani, s keressék meg azokhoz a forrásokat közösen, hogy Nemescsó is igazi 21. századi falu lehessen. A vírusveszély idején egymás iránt tanúsított felelősségért emléklapot adott át a településnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában