Éltetik a hagyományokat

2020.08.19. 20:31

Taroltak a vasiak az országos fazekaspályázaton

Három vasi díjazottja van a XXI. Országos Fazekaspályázatnak: a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában szerdán megtartott kiállításmegnyitón a magyarszombatfai Albert Attila, az egyházashollósi Borsos Gyula és a vönöcki Berta István vehetett át oklevelet.

Vas Népe

Fotó: V. Németh Zsolt Facebook-oldala

A jó hírt V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa osztotta meg Facebook-oldalán. Mint írja, a XXI. Országos Fazekaspályázat nemcsak azért volt emlékezetes számára, mert Farkas Gábor békéscsabai fazekas népi iparművésznek átadhatta a Hungarikum Bizottság FolkTREND különdíját, hanem azért is, mert az I. díjat a magyarszombatfai Albert Attila érdemelte ki, az egyházashollósi Borsos Gyula és a vönöcki Berta István pedig III. díjat vehettek át.

A pályázatot Körmend önkormányzata, a Dr. Batthyány Strattmann László Múzeum, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár a Hagyományok Házával karöltve hirdette meg. A cél nem más, mint a népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas-központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, a mai lakáskultúrába történő beillesztése, a mai ételkészítési és konyhai eljárásoknak megfelelő alkotások létrehozása ­– ezeknek feleltek meg, nem is akárhogyan, a vasi fazekasok pályázatra beküldött sütő-főzőedényei.

Az eredetileg Körmendre tervezett kiállítást a vírushelyzet miatt a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában rendezték meg: a szerdán nyílt tárlat december 12-éig látogatható.

Fotók: V. Németh Zsolt Facebook-oldala
V. Németh Zsolt az I. díjat elnyert magyarszombatfai fazekas népi iparművésszel, Albert Attilával

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában