fejlesztés

2020.08.15. 20:00

Ünnepélyesen átadták Őriszentpéteren a „sárga házat”

Elérkezett a város életében a régen várt pillanat: péntek délután átadták a központ emblematikus épületét, a „sárga házat”.

Polgár Patrícia

Őr Zoltán polgármester a megye hét csodáját kereső Vas Népe-játékban elnyert táblával, amely a felújított ház falára kerül: nagy büszkeség

Fotó: Szendi Péter

A város eddig legjelentősebb beruházásának ért a végére. Az első, sikertelen közbeszerzés után áthangszerelt projektben eredetileg nem csak a „sárga házat” tervezték megújítani. A TOP-os pályázatban elnyert 155 millió forintos támogatásból azonban nem futotta a piac megépítésére – erről egy időre le kellett mondania a településnek. Ennek ellenére is több mint 1200 négyzetméternyi zöldterületet, illetve 600 négyzetméter építményt újítottak fel.

Őr Zoltán polgármester a megye hét csodáját kereső Vas Népe-játékban elnyert táblával, amely a felújított ház falára kerül: nagy büszkeség
Fotó: Szendi Péter

– A 2019-es Őrségi Vásár idején óriási fehér lepel borította az épületet. Sokan nem tudták eldönteni, hogy nem egy David Copperfield-féle varázslat készül-e, amely végleg eltünteti a házat a föld színéről. Szerencsére nem így történt. Nehezítő varázsként viszont ott voltak az előre nem látható pluszmunkák a felújítás során: beszakadt a tetőfödém és a vakolat is erőteljesebb rekonstrukcióra szorult. A másik negatív varázst a természet hozta: tavaly néhány hónapon keresztül akadályozták az éppen költő gólyák a munkát – mondta el Őr Zoltán polgármester.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: az épület mai állapotában a település lakói és a környékre látogatók számára már egy szemet vonzó látványossága a központnak.

– Egy régi, elhagyatott háznál nincs szomorúbb látvány. Mintha mindig csak a múlton merengene, és gyászolná a soha vissza nem térő napokat – idézte V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője Lucy Maud Montgomeryt az átadón. Épületek felújításánál gyakran hallható tőle az idézet, és bevallotta, régóta készült rá, hogy a „sárga ház” átadóján is elmondhassa – mert erre az épületre különösen illenek ezek a gondolatok. Hozzátette: a ház felkiáltójelként mindig is jelezte a térség élni akarását, önállósodási törekvéseit.

A dualizmus korában az Őrségi Takarékpénztárnak adott helyet, nagy szerepet játszott a polgárosodó parasztság életében. Az utóbbi harminc évben nem találták meg a valódi funkcióját – tette hozzá.

A történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet, majd Majthényi László, V. Németh Zsolt, valamint Szijártó László, Kevy Albert megyei képviselők és Őr Zoltán átvágták a nemzeti színű szalagot, aztán az érdeklődőkkel együtt belülről is megtekintették a felújított épületet, amelynek alsó szintjén már egy pékség és egy kozmetika is található. A felújított „sárga házat” közcélokat szolgáló kereskedelmi és szolgáltatótérnek szánják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában