A hívó szóra visszatértek falujukba

2020.09.14. 14:00

A digitális képarchívum számára tovább gyűjtik a fotókat Halogy és a családok életéből

Együtt tartották a község 800. születésnapját és a március végén elmaradt elszármazottak találkozóját szombaton Halogyi Érték Tér címmel a faluházban.

Merklin Tímea

Horváth Istvánné felfedezi fiatalkori önmagát egy régi fotón

Fotó: Szendi Péter

Azonos címmel kiállítás nyílt, amely mintegy kétszáz, felnagyított archív fotón mutatja be a község életének megörökített pillanatait. Horváth István polgármester üdvözölte a program résztvevőit, akik negyedik alkalommal tértek vissza a faluba, az ország minden szegletéből, akár a határon túlról is, hogy találkozzanak rég nem látott ismerőseikkel, barátaikkal, rokonaikkal, újra sétáljanak egyet a régi utcákon, az egykori emlékek között.

– Új házak és új utak épültek a régi poros utcák helyén. Talán jó néhányunk szülőháza sem áll már, mégis ez a föld a szülőföld, gyermekkorunk világa, ahová mindig vissza-visszavágyunk – mondta a polgármester Molnár Rezső Isten nélkül című könyvéből idézve: „A hazaszeretet a lélek gravitációja.”

Az önkormányzat még tavaly nyert az úgynevezett hungarikum pályázaton kétmillió forintot erre a rendezvényre. A pályázat keretében beszereztek padokat, székeket, étkészleteket, ajándéktárgyakat, kiállítási tablókat, és a közös vacsora is ebből a keretből valósulhatott meg. Köszöntőt mondott Nagy Gábor, a Vas Megyei Közgyűlés pénzügyi és ügyrendi bizottságának elnöke, a térség országgyűlési képviselőjének megbízottja, majd fellépett a Körmendi Senior Néptáncegyüttes.

Horváth Istvánné felfedezi fiatalkori önmagát egy régi fotón
Fotó: Szendi Péter

A Budapestről az elszármazottak találkozójára érkezett Horváth László azok emlékére gyújtott gyertyát, akik már nem lehetnek itt, majd a kutatásairól beszélt. Könyvet írt a falu történetéről; tőle tudjuk, hogy az az 1220-as dokumentum, amely Halogy első említéseként fennmaradt, egy adásvételi szerződés az itteni három birtoktest egyikének tulajdonosváltásáról. A birtokrész ára tíz márka volt, ami két jó lovat jelentett akkor. A falutörténet epizódjait 42 bejegyzésben tette közzé a Face­bookon, többezres eléréssel. Horváth László a könyvéből felajánlott egyet a tombolajáték számára; a szintén ajándékba hozott Noé galambja kötetből pedig – amit tízen írtak – egyet a helyi könyvtár számára.

A könyvtárban egészen estig „Halogyi életképek, múlt és jelen” címmel vetítették a már összegyűjtött régi családi fotókat. A gyűjteménybe újabb fényképeket is várnak, digitális archívum készül, hogy megőrizhessék az utókornak.

Az esti táncos mulatsághoz a Körmendről érkezett Horváth „Biczó” Csaba és barátai szolgáltatták a zenét. Amint a polgármestertől megtudtuk, Horváth Csaba is elszármazott: a 70-es, 80-as évek legkedveltebb halogyi zenészének, Horváth Rezsőnek a fia.

A program résztvevői újabb meghívást kaptak, hogy térjenek vissza Halogyra október 23-án is, akkor avatják – a koronavírus-járvány miatt egy kissé megkésve – a Hazaszeretet emlékművét, megemlékezve a százéves trianoni békediktátumról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában