Előadás

2020.09.16. 07:00

Globális problémák: a víz jelentőségéről, hiányáról is szó esett Kőszegen

Az Európa házban a Tudomány a kocsmában című előadás-sorozat következő programjaként Bogárdi János vízmérnök, hidrológus a Bonni Egyetem professzora és az FTI-IASK kutatója tartott előadást hétfő este.

Gyöngyössy Péter

Bogárdi János, a Bonni Egyetem hidrológusa tartott előadást a Tudomány a kocsmában programsorozat részeként

Fotó: Unger Tamás

Víz és rizikó – Gondolatok egy korszakváltás küszöbén című előadásában a professzor lényegében az emberiséget érintő globális problémákról beszélt egy sajátos nézőpontból. A víz jelentősége abból adódik, hogy egyrészt az élet alapvető feltétele, másrészt regionális szinten növekvő egyes térségekben vízhiányokkal, máshol pedig a vízzel összefüggő természeti katasztrófákkal kell szembenéznünk.

A víz ezért többféle rizikó forrása. A modern társadalmaknak egyre növekszik a sérülékenysége a veszélyforrásokkal szemben. Erre példaként az 1910-es háromhetes párizsi árvizet említette. A közelmúltban kutatók kiszámították, hogy az akkori árvízhez hasonló bármikor most is előfordulhatna, de hatszor akkora kárt okozna, mert a mai modern társadalom az elektromosság révén jóval kiszolgáltatottabb, mint 1910-ben.

Bogárdi János, a Bonni Egyetem hidrológusa tartott előadást a Tudomány a kocsmában programsorozat részeként
Fotó: Unger Tamás

Az előadó részletesen szólt a világ három „sz” problémájáról. Ezek a szaporodás, a szegénység és a szennyezés. Az előadó szemléletes űrfelvételen mutatta be az északi félteke száraz zónájának kiterjedését, amely számos mai globális problémának, így a migrációnak is oka. Ma 1 milliárd ember alultáplált, 2 milliárd ember kiegyensúlyozatlan étrenddel él. Egymilliárd ember városi nyomortanyán él.

Afrika városlakóinak 60 százaléka tartozik ebbe a körbe. Kétmilliárd ember él egészséges vízellátás és modern energiaforrások nélkül.

Bogárdi professzor szólt arról is, hogy a vízhiány ma számos politikai konfliktus forrása a Nílus völgyében, a Tigris és Eufrátesz térségében, illetve az Aral-tó környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában