Vége a szünetnek, becsengettek

2020.09.02. 07:00

Hagyományosan kezdődött, de klasszikus évnyitók nélkül indult a 2020/2021-es tanév Vas megyében

Bár hagyományos formában kezdődött az idei tanév, a klasszikus évnyitókra sehol sem került sor az első tanítási napon. A járványügyi intézkedések befolyásolják a tanév menetét, ami biztosra vehető, hogy sok szempontból eltér minden eddigitől. Vasi általános és középiskolákban is érdeklődtünk a régóta várt szeptember 1-jéről.   

Tóth Kata

Az udvarra tervezték az évnyitót, de az időjárás miatt füstbe ment a terv. 232-en kezdték a tanévet Vépen a Hatos-iskolában

Fotó: Szendi Péter

A rendkívüli helyzetre tekintettel a korábbiaktól eltérően szervezték meg a tanévnyitót a Vasvári Általános Iskolában. Az 1–5. osztályosok már hétfőn délután, a 6–8. osztályosok kedden reggel 8-kor, az első órában találkoztak társaikkal, osztályfőnökeikkel. Sőt, mint Sejberné Szabó Marianna intézményvezetőtől megtudtuk, a leendő elsősök már múlt pénteken megismerkedtek egymással és a tanítóikkal – ez jó alkalmat adott arra is, hogy hosszú évek gyakorlatának megfelelően a legifjabbak készüljenek rövid versekkel, műsorral – mintegy köszöntőként – a felsőbb éveseknek.

A hétfői és a keddi tanévnyitó is rövidebb volt a szokottnál, a technikai tudnivalókat, intézkedési tervüket is ismertette az igazgató.

Beszélt arról is, hogy maszkot viselni a gyerekeknek nem kötelező, de ajánlott az iskolában. A szünetekben egy kivétellel az osztálytermekben kell maradniuk. Az udvari szünet a nagy szellőztetéseké a tantermekben és a fejekben: 304 diákjuk két-két évfolyamonként szeparáltan töltheti az időt a tágas udvaron. A vasvári iskolában a tanévnyitó hagyományosan a jubileumot ünneplők köszöntésével társul.

Balla Dominik és Bogdán Dominik a vasvári iskola 1/A osztályából
Fotó: Szendi Péter

Az idén két kerek évfordulós kollégájukat ünnepelték: harminc éve dolgozik az intézményben Fülöp Zsoltné, és negyvenévnyi munkaviszony után megy nyugdíjba Horváth­né Kapui Zsuzsanna. Hosszú évekig a szülői közösség, az iskolaszék és az intézményi tanács elnök asszonya volt dr. Wesselyné Kupi Ildikó – őt is köszöntötte mások mellett Vasvár polgármestere, Tóth Balázs és a szülői közösség elnöke, Sáry Zoltán is.

A szombathelyi Bolyai-­iskola tanévnyitóján kedden reggel csak a szájmaszkot viselő, ünneplőbe öltözött kis első osztályosok foglaltak helyet a galéria padsoraiban, a többi osztály a tantermekben hallgatta az igazgató szavait.

Papp Tibor a bolyais közösséghez szólva optimizmust sugallva azzal indított: „Legalább elkezdjük, legalább itt vagyunk az iskolában és együtt vagyunk.” Emlékeztetett: 171 napja nem találkozott a bolyais közösség úgy, ahogy kedden reggel. Mint mondta, mindenki megtapasztalta, hogy a korai kelésnél és a folyamatos tanulásnál jóval nehezebb osztálytársak nélkül, karanténban élni. Majd köszöntötte az új diákokat, elsőként a kicsiket – szüleiknek azt kívánta, tanári irányítással tanulhassanak meg a gyerekek írni, olvasni, számolni. Külön szólt a végzősökhöz, akik célegyenesbe értek, és üdvözölte az újonnan érkezett pedagógusokat is.

Az iskola olyan hely, amit nem pótol a digitális távoktatás. Hogy ne kelljen ismét erre az útra térni, és mindenki haladhasson a tanulmányaival, fontos a szabályok betartása – ezeket is részletesen elmagyarázták kedden az osztályfőnökök a diákoknak. A szülői értekezletekre a napokban kerül sor a Bolyaiban.

Kedden reggel 8 órára, szabadtérre, a kollégium udvarára tervezték a Savaria Technikum és Kollégium tanévnyitóját. (A kollégisták már hétfőn beköltöztek – időben csúsztatva, korlátozott kísérettel foglalhatták csak el a szállásukat.) Az időjárás azonban máshogy döntött: a műsor helyett az osztálytermeikbe mentek a diákok, az általános tudnivalókat ott beszélték át az osztályfőnökökkel. A negyedik, ötödik órán már az órarend szerint tanult mindenki, mintegy bemelegítésként, a hatodik, hetedik órák kedden még elmaradtak.

Összesen 563 diákja van az iskolának, egy hétig próbaórarend működik náluk: ha valahol ütközés adódna, azt tudják korrigálni – tudtuk meg Sümegi Tamástól. Az igazgató úgy érzékeli, tanárok és diákok is várták az idei tanévet, sok-sok hónap kimaradt, gyerekek nélkül túl csendes volt az iskola, amelyben egyébként javában zajlik a felújítás nyílászárócserével, fűtéskorszerűsítéssel, hőszigeteléssel.

Újdonság az intézményben, hogy két évtizednyi kihagyás után az idén újraindul náluk a vasúti képzés, közszolgálati ügyintéző képzésük érettségi utáni szakmai évfolyama pedig a Vas Megyei Kormányhivatallal közösen bonyolítja a gyakorlatokat.

Biztonsági előírások mellett indult a tanév a vépi Hatos Ferenc Általános Iskolában is.

– Előzetesen összeállítottunk egy helyi, iskolai protokollt, ami diák, pedagógus, szülő részére kötelező. A fenntartótól minden segítséget megkaptunk, kiegészítésként dr. Garda Károly gyermekorvos tartott előadást az iskola összes dolgozójának, megbeszéltük az együttműködést az iskola és az orvos között – árulta el Molnár Krisztina igazgató.

Az udvarra tervezték az évnyitót, de az időjárás miatt füstbe ment a terv. 232-en kezdték a tanévet Vépen a Hatos-iskolában
Fotó: Szendi Péter

A tanévnyitó 8.15-kor kezdődött hangosbemondón keresztül, kizárólag a diákoknak, pedagógusoknak. Köszöntője után a két első osztályba külön-külön is bement az intézményvezető. Az elsős kisgyerekek nagy boldogságára mindegyikük ajándékcsomagot kapott, pólót az iskola logójával, füzetet, ceruzát. Ezután az osztályfőnökök ismertették a protokollt, a feladatokat. Az első két órában csak ők voltak az osztályokkal, a harmadik órától az órarend szerinti tanórák következtek. Az egyéb foglalkozásokat, szakköröket, művészeti órákat most szervezik.

– Minden osztályba bementem, köszöntöttem a diákokat, nagyon örülnek, hogy jöhettek iskolába. 232 tanuló kezdte a tanévet, mindenki tágas helyen, szép, tiszta osztályban tanulhat. Több mint tíz éve nem volt ilyen sok elsős tanulónk, az idén negyvenen vannak. Teljes az ellátottság pedagógusokból, minden feladatot el tudunk látni. A tanévnyitó értekezleten sok mindent átbeszéltem a kollégákkal, rengeteg tervünk van erre a tanévre is, de nagy örömmel tesszük. Annál is inkább, mert múlt héten átvettem Zalaegerszegen iskolánk megtisztelő címét: az Oktatási Hivatal Bázisintézménye lettünk, referenciaintézmény, ami a 2020 és 2023 közötti időszakra szól – hallottuk az igazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában