pályázatra fel

2020.09.03. 20:00

Októberben indul a verseny a NEA civil forrásaiért

9,3 milliárd forintra pályázhatnak október 12-étől a civil szervezetek. Az egyszerűsített támogatás összege 300 ezer forintra nőtt.

Budai Dávid

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (balról) ad tájékoztatást a megyeháza dísztermében

Fotó: Unger Tamás

A megyeháza dísztermében tartották tegnap délután azt a tájékoztatót, amelyen a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága munkatársai a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2021. évi, civil szervezeteket érintő pályázati lehetőségeit ismertették.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott nyitóbeszédében a civil szerveződéseket a társadalom erőforrásainak nevezte. Megköszönte a jelenlévőknek, hogy családjuk mellett van erejük és idejük az egyesületi munkára, és arra biztatta őket, hogy folytassák tevékenységüket. Dr. Balázsy Péter megyei jegyző szerint nemcsak a települések, de az egyesületek is vezetőiknek köszönhetik sikereiket.

A civil területet érintő aktualitásokról Szalay-Bob­rov­niczky Vince helyettes államtitkár beszélt. Hangsúlyozta: a NEA-keret a befizetett szja évenkénti növekedése miatt folyamatosan nő. Idén 7,7 milliárd volt, jövőre csaknem 9,3 milliárd lesz, 2022-ben pedig a várakozások szerint már átlépi a 10 milliárd forintot. Pályázni október 12-étől lehet, így a civilek időben pénzükhöz juthatnak. A szakember szólt a Falusi Civil Alapról (FCA), amelynek keretösszege 5 milliárd forint, és ahová olyan civil szervezetek pályázhatnak, amelyek székhelye ötezer fő alatti településen van.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (balról) ad tájékoztatást a megyeháza dísztermében Fotó: Unger Tamás

Dr. Kecskés Péter főosztályvezető elmondta: az FCA esetében akár 6 millió forintos összegre, ingatlan- és autóvásárlásra is lehet pályázni. A lehetőség az ország civil szervezeteinek mintegy harmada előtt nyitott, a túljelentkezés nagyjából négyszeres. A NEA révén idén is kétféle támogatás érhető el, az egyesületeknek azonban választaniuk kell a két lehetőség közül. Az egyszerűsített támogatás a legalább két éve működő szervezetek számára érhető el, ha bevételük nem haladja meg az 5 millió forintot. A támogatást a feltételek teljesülése esetén a keret kimerüléséig minden pályázó megkapja. Az elnyerhető összeget 200 ezer forintról idén 300 ezer forintra emelték.

Tavaly több mint 3000 pályázat érkezett, 93 százalékuk nyert, ezzel 558 millió forint került a civilekhez. Vas megyében a benyújtott 102 pályázatból 96-ot fogadtak be, több mint 20 millió forintot osztva szét. Az összevont támogatással nagyobb összeg nyerhető el, ám itt szakmai kollégium dönt, és tavaly nagyjából a pályázók fele nyert csak. Végül összesen 5,2 milliárd forintot, ezen belül Vas megyében 149 pályázó között 84 millió forintot osztottak szét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában