Természetvédelem

2020.09.17. 07:00

Védett láp a Vadása-tó mellett

Néhány hete már természetvédelmi tábla is bemutatja a Vadása-tó gátjának tövében megbúvó láp értékeit és érdekes történetét. A heves esőzések 2018 nyarán a Vadása-tó létezését is veszélyeztető károkat okoztak. A helyreállítás munkálatainak köszönhetően talált rá a különleges élőhelyre dr. Szépligeti Mátyás, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

Gyöngyössy Péter

Dr. Szépligeti Mátyás, Hájas-Tenke Laura és Hájas Máté mögött a láperdő

Fotó: Horváth Balázs

Nem mindennap történik meg az az örömteli, mégis kissé paradox helyzet, hogy egy nemzeti park közepén új védett természeti terület jön létre. Márpedig Hegyhátszentjakab határában, a Vadása-tó közvetlen szomszédságában egy országos jelentőségű láp bejegyzése történt meg 2019-ben. Az a furcsa helyzet, hogy az Őrségi Nemzeti Park határain belül egy új védett terület jöhetett létre, úgy lehetséges, hogy a belterületek többnyire nem részei a nemzeti parknak. Ez a helyzet Hegyhátszentjakab területével is.

Sokáig fognak emlékezni a környék lakói arra a hatalmas esőre, ami 2018 júniusában zúdult az Őrségi Nemzeti Park keleti felére. A patakok pillanatok alatt hatalmasra duzzadtak, az árkok nem tudták elvezetni a sok csapadékot. A víz hidakat rongált meg, rengeteg hordalék került a tóba és a gát is megrongálódott.

Dr. Szépligeti Mátyás, Hájas-Tenke Laura és Hájas Máté mögött a láperdő
Fotó: Horváth Balázs

A kárelhárítási és gátfelújítás munkálatokhoz az építők szerették volna igénybe venni a völgyzárógát alatti erdős részt. Akkor járta be az alig fél hektáros területet dr. Szépligeti Mátyás, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság botanikusa. Így akadt rá a tőzegpáfrány (Thelypteris palustris) ezres nagyságrendű állományára. Ez a páfrányfaj kizárólag lápokban él.

– Magyarországon vannak olyan természeti értékek, amelyek ab ovo védettek – tudjuk meg Szépligeti Mátyástól. – Így minden barlang, minden kunhalom (halomsír), minden láp, illetve forrás védett Magyarországon. Ezeket tehát nem kell egyenként jogszabállyal védetté nyilvánítani. Elég, ha a hatóság megállapítja, hogy az adott terület vagy objektum ilyen kategóriába tartozik és nyilvántartásba veszi. Ma már a lápok meghatározásának egyik elfogadott módja: bizonyos, csak lápokban előforduló fajok jelenléte. Ilyen faj a tőzegpáfrány is, amely nálunk nagy ritkaság.

Magyarország természetes növénytakarójának mára csak hat százaléka maradt meg. Különösen kevés maradt a vizes élőhelyekből, így a lápokból is. Az emberi tevékenység hatására 97 százalékuk már eltűnt. Ezért is kiemelt természeti érték minden megmaradt láp.

A 2 ezer négyzetméternél alig nagyobb aprócska terület megóvásában partner volt Hegyhátszentjakab önkormányzata és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is.

Olvass tovább!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában