Bőven lehet találni

2020.10.21. 11:30

Csúcsra jár a gombaszezon – Érdemes az erdőt járni, bőven találni most kalapos finomságokat

Az erdő- és mezőjárók most nagy örömüket lelhetik a gombavadászatban, bőven találni kalapos finomságokat erdőn-mezőn.

Tóth Dóra

20201015 Szatta Mihály József gombász Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Kalauz Katalin a szombathelyi piacon ellenőrzi a behozott gombákat. – A szezon csúcsa most van, rengeteg fajta gombát szednek, például csiperkét, nagy őzlábgombát, vargányát, pereszkét, rizikét és különböző tinórukat. Nem mostanában volt ilyen szezon – meséli. A hét hat napján várják a vizsgálatra a gyűjtőket, reggel öttől egészen délig. Az ellenőrzés mindenki számára ingyenes, a hozott gomba mennyiségétől függetlenül, a szakértő pedig erősen ajánlja a szolgáltatás igénybevételét. Láthatóan sokan meg is fogadják a tanácsot, zárás előtt egy órával már csaknem kétszázra rúg a vizsgálatot kérők száma. Nem mindenki távozhat azonban ugyanakkora mennyiséggel, mint amivel érkezett. Az ellenőrzés fontosságát ez szemlélteti a legjobban, hiszen rengetegen szednek fel olyan gombát, ami kívülről ugyan nagyon hasonló ehető társaihoz, valójában azonban mérgező. A szakértő éppen ezért hangsúlyozza, mindig az egész tételt hozzuk be, ne csak néhány darab mintát! A vizsgálat egyébként gyors, érdemes kivárni a sorunkat. Nevünk és lakcímünk megadása után a szakértő gyakorlott szemmel és mozdulatokkal nézi át a behozott gombákat.

Az egyházasrádóci Horváth István gyakran jár ki a természetbe, az erdő megnyugtatja. Nemcsak sétál, hanem gombát is rendszeresen szed. Úgy látja, most rengeteg gomba van az erdőkben. Legutóbb Egyházasrádóc környékére ment ki gyűjteni és főleg őzlábgombát talált, de biztos benne, ha melegebb idő lesz, más fajtákat, például vargányát is be tud majd gyűjteni. Megtudjuk, már kiskorában kijártak az erdőbe nagypapájával, gombákkal kapcsolatos tudását főként tőle szerezte, de sokat tanult a barátoktól is. Azt tanácsolja, kést és kosarat mindig érdemes vinni a gombaszedéshez.

Horváth István nagyapjától és a barátoktól szerezte a gombákkal kapcsolatos tudását Fotó: SZP

Mihály József az Őrségben él, nyugdíjas erdészként évek óta járja az erdőket, hatalmas tapasztalattal rendelkezik. Elmondása szerint rengeteg gombát lehetne ilyenkor találni – azon a környéken, ahová ő jár gombászni rókagombát vagy lila pereszkét –, de a mostani hideg időjárás nem tesz jót a termésnek. Mihály József csak azokat a gombákat szedi le és eszi meg, amiket ismer.

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Őrségi gyerekként már hamar megtanulta a szülőktől, melyik gomba ehető, de ehhez erdész szakmája is segítséget jelent. Jó időben érdemes gombászni menni, hiszen olyankor könnyebb meglátni a gombákat a talajon, meg persze sokkal kényelmesebb is az erdőt járni, mint esőben – jegyzi meg. Fontosnak tartja azt is, hogy tájékozódjunk a környékkel kapcsolatban, ahova indulunk, ismeretlen terepen ugyanis könnyű eltévedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában