Katonák a csepregi oviban – Fertőtlenítették a csoportszobákat és az udvart

A Magyar Honvédség vegyivédelmi alakulata fertőtlenítette csütörtökön a csepregi óvodát, ahol koronavírus-fertőzöttség miatt rendkívüli szünet van.

Merklin Tímea

Az intézmény 1150 négyzetméternyi területét fertőtlenítették tegnap

Forrás: Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Székesfehérvárról érkezett az alakulat, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj tizenöt fős biológiai mentesítő csoportja. A kommunikációs tiszt, Kocsis Balázs százados elmondta: DS-12 mentesítő eszközzel (kézi permetezővel) dolgoznak, és a MOL Hygi-Flow Rapid szer használatával fertőtlenítik az óvoda 1150 négyzetméternyi területét, a konyha kivételével – amit az étkeztetést végző vállalkozó már fertőtlenített – minden helyiséget, beleértve az óvodai és a bölcsődei csoportszobákat, a mosdókat, az udvart és a kerítést is.

A katonák maguk előtt mindent fertőtlenítettek, hogy tiszta területre lépjenek, lepermetezték még a cipőtalpakat is a bejáratnál, olyan gondossággal, mint egy áteresztő ponton befelé és kifelé is, hogy a vírust még véletlenül se vigyék be, és onnan ne hozzák ki. Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj ennek a specialistája, az egyetlen ilyen az országban, az idén sok helyen van dolguk. Tavasszal, a járvány első hullámának idején több mint ezer idősotthont és szociális intézményt fertőtlenítettek. Most ősszel ez a hatodik – köztük az első oktatási – intézmény, ahova vezényelték őket.

Az intézmény 1150 négyzetméternyi területét fertőtlenítették tegnap Fotó: Unger Tamás

– A mi alakulatunk képzett ki tartalékosokat is erre a feladatra. Hatfős fertőtlenítő rajok álltak fel, amelyekhez mi adtuk a rajparancsnokokat – tudtuk meg a századostól. – A kisebb munkákat a tartalékosok végezték, a nagyobbakat a zászlóaljunk.

A kérdésre, hogy ők maguk nem tartanak-e a megfertőződéstől, a kommunikációs tiszt azt felelte, hogy a több mint ezer intézmény fertőtlenítése során egyetlen megbetegedés sem volt. A védőfelszerelések és a rendszabályok lehetővé teszik, hogy teljes biztonságban dolgozzanak, védve a fertőzéstől és a mentesítő anyagtól, amely egyébként szintén veszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában