A csillapíthatatlan szabadságvágyat fejezte ki 1956. október 23-a

2020.10.22. 14:08

Kitüntetéseket adtak át a megyeházán a nemzeti ünnep alkalmából

Ünnepi közgyűlést tartottak a megyeházán október 22-én a képviselők nélkül, az október 23-a alkalmából kitüntetettek részvételével.  

Merklin Tímea

Köszöntőjében John F. Kennedy amerikai elnököt idézte Majthényi László megyei elnök: „1956. október 23-a az a nap, amely örökké élni fog a szabad emberek és szabad nemzetek krónikáiban, az öntudat és a bátorság napja volt. Nincs még egy ilyan nap, ami világosabban bizonyította volna az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt, bármilyen nagy áldozatot is követel.”

A Vas Megyei Közgyűlés Széll Kálmán-díjat adományozott Harangozó Bertalan Vas Megyei Kormánymegbízottnak, Gróf Batthyány Lajos Életmű-díjat Prof. Dr. Engert Zoltán Vendel PhD osztályvezető főorvosnak, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház stratégiai igazgatójának; Berzsenyi Dániel Díjat Dr. Gál József nyug. pedagógusnak és helytörténésznek. Pungor Ernő Díjat kapott Miszlivetz Ferenc szociológus, történész, egyetemi tanár, MTA doktora, iASK főigazgatója; Markusovszky Lajos Díjat Dr. Király István, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Központi Radiológiai Osztály osztályvezető főorvosa; Békássy Ferenc Díjat Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár gyűjteményvezetője; Fazakas Péter Díjat Szabóné Fülöp Ida vezető építész tervező; Batthyány-strattmann László Díjat Oláh Jánosné, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének elnöke; Jurisics Miklós Díjat Dr. Tiborcz János rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője; Lóránt Gyula Díjat Koltay Árpád, a Kőszegi Sportegyesület Tenisz Szakosztályának vezetője; Vas Megyei Értékdíjat a Vaskeresztesi Német Hagyományőrző Csoport.

 

„Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérme” elismerésben részesültek: Farkas Tibor Józsefné, a Szombathelyi Tankerületi Központ szakmai vezetője, Hermánné Bedics Rita, a Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény vezetője és Szabó Imréné, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház műtősasszisztense.

Az ünnep zárásaként Harangozó Bertalan kormánymegbízott mondott beszédet, kiemelve, hogy akkor leszünk méltóak 1956 hőseihez, ha a mindennapi feladatainkat áldozatkészen teljesítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában