A férfiimakör főzött a terményünnepen

2020.10.05. 07:00

Konyhakerti zöldségeket, lekvárokat, szörpöket, kovászos kenyereket hoztak kóstoltatni

A katolikus egyház szervezésében rendeztek terményünnepet az önkormányzattal összefogva, annak udvarán szombaton a Keresztény Kertbarátok Kincsei – A Termés Hete programjában.

Merklin Tímea

Szabó Ervin méhész előadására sokan voltak kíváncsiak

Fotó: Benkő Sándor

Köszönetet mondott az együttműködőknek Szakál Szilárd plébános, hogy a rendezvény létrejöhetett, mindenkit az egészségügyi szabályok betartására kért. Előadást tartott Szabó Ervin méhész, a gyerekek a kézműves-foglalkozáson filcből készítettek tököt. A helybeliek és a környékről érkezők bemutatták egymásnak a konyhakerti terményeiket, lekvárokat, befőtteket, szörpöket, süteményeket.

Szabó Ervin méhész előadására sokan voltak kíváncsiak
Fotó: Benkő Sándor

Volt, aki házi kovászos kenyereket hozott, és szeletekben kínálta az ízvariációkat: az áfonyás-mákos mellett sütőtököset és sokmagvasat is. Árusítás nem volt – csak kóstolgatás, receptszerzés –, és ha valakinek megtetszett valami, megkaphatta ajándékba, vagy cseréltek egymás között az emberek. Ha például valakinek nem volt idén barackja, kapott egy üveg cseresznyéért.

– Ez egy nagy családi ünnep, idén közös az egyházzal. Az öt település közös plébániája Répcelakon van, de Szakál Szilárd atya itt lakik. Vámoscsalád háromszáz lelkes kis falu, a tucatnyi kiállítóasztal nálunk már soknak számít – mondta Biczó Endre polgármester, aki szójaaratásból jött az ünnepre sietve, mert annyi eső esett, hogy megkésett a betakarítással. Épp csak bejárt otthon a kombájnnal, és futott a rendezvényre, amire ezúttal nem jött saját terménnyel, mert nem volt ideje készülni. Korábban saját szójababból szokott hozni, s mézzel állt ki rendszeresen, míg méhekkel foglalkozott, illetve a hobbiszőlőjéből való, édesanyja készítette szörp­pel. Most csak elmesélte, a szőlő egy részét mindig „beáldozzák szörpnek”, mert az jobban fogy a családban.

Szent Mihály-nap alkalmából a Répcelaki Férfi Imakör főzött két nagy kondérban. Fellépett a Hársfavirág asszonykórus és a nicki Fergeteg Néptáncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában