A konyha alapkelléke

2020.10.25. 07:00

Megérdemel egy tisztítást

Ma már egyre több konyha alapkelléke a mosogatógép. Rendszeres időközönként érdemes kitakarítani, a teljesítményén is sokat javíthatunk vele.

Vas Népe

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Shutterstock

A takarítást kezdjük a mosogatógép külső részével, különös gonddal sikáljuk át a gyakran használt gombokat, fogantyúkat. Ezután ellenőrizzük a szórókarok állapotát, ha szükséges, fogpiszkálóval vagy csipesszel eltávolíthatjuk az apró lyukakba ragadt szennyeződést. Az edény- és evőeszköztartó kosarak általában kivehetők, így könnyedén átmoshatók. Ajánlatos a szűrőt is átnézni, kipucolni. Ehhez valamilyen általános tisztítószert vagy szappanos vizet használjunk. A dugulások megelőzése érdekében nyúljunk be és szedjük ki a nyílásból is a lerakódott ételmaradékot. Puha nedves ruhával töröljük át a tömítések környékét is.

Kaphatók különböző speciális mosogatógép-tisztító termékek, de létezik jó és hatékony házi megoldás is: a készülék aljába szórjunk egy pohárnyi szódabikarbónát, a gép felső részébe pedig egy tálba tegyünk két-három deciliter ecetet. Ezután indítsuk el a legmagasabb hőfokú programot.

Fotó: Shutterstock

Havonta-kéthavonta ajánlatos elindítani az üres gépen egy forróvizes mosogatást, ez eltávolítja a kellemetlen szagokat okozó ételmaradékokat. Fontos, hogy minden egyes használat után hagyjuk a gép ajtaját félig kinyitva, hogy teljesen kiszáradjon. Érdemes továbbá a tabletták helyett a korszerű folyékony mosogatószereket használni. Mivel teljesen feloldódnak, nem okoznak dugulást, ráadásul a tapasztalatok szerint a tisztító hatásuk is jobb.

Megfelelő karbantartás mellett megőrizhetjük mosogatógépünk hatékonyságát, megóvhatjuk a készüléket a rozsdásodástól, megelőzhetjük a kellemetlen szagok kialakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában