Harminc év tükrében

2020.10.29. 07:00

Szombathelyi polgármesterek sikerekről, kihívásokról, tapasztalatokról

A rendszerváltás óta megválasztott négy szombathelyi polgármester kötetlen hangnemben tekintett vissza önkormányzati munkájára a Szombathelyi Televízió meghívására. A városháza nagytermében szó szerint sztorizgattak egykori és jelenlegi városvezetők.

Tömböly Ágnes

Négyből hárman: dr. Puskás Tivadar, dr. Nemény András, dr. Ipkovich György

Fotó: Cseh Gábor

Dr. Szabó Gábor, dr. Ipkovich György, dr. Puskás Tivadar és dr. Nemény András az önkormányzatiság 30. évfordulójához kapcsolódóan beszélt elért sikerekről, a városvezetéssel járó kihívásokról, a nyilvánosság előtti szereplésről, öltözködésről és a protokollról is.

A rendszerváltás után Wagner Andrást választották első polgármesternek, 1998-ig irányította a várost – személyes hangvételben és hangjukban mély tisztelettel emlékeztek a néhai városvezetőre.

A politikusok felidézték a választási győzelemmel járó euforikus érzéseiket, és beszéltek az első hivatali napjukról is. Önkormányzati munkájukból egy sikert is megoszthattak a nyilvánossággal – ez tűnt a legnehezebb kér(d)ésnek, hiszen mindannyian – bátran mondhatjuk: rutinos nyilatkozóként – szó szerint sorolták azokat az eredményeket, amikre a legbüszkébbek városvezetői tevékenységükből.

A Savaria Történelmi Karnevál újraélesztése, a Kalandváros kialakítása és a Tófürdő fejlesztése, valamint annak az ipari parknak a 1,5 milliárd forintból történt közművesítése, amit senki sem lát. Mégis ezen a területen 3000 munkahely létesülhetett – erről Szabó Gábor beszélt, aki 1998 és 2002 között volt polgármester.

Négyből hárman: dr. Puskás Tivadar, dr. Nemény András, dr. Ipkovich György Fotó: Cseh Gábor

Dr. Ipkovich György – 2002 és 2010 között dolgozott városvezetőként – a ciklusokon átívelő munka fontosságát hangsúlyozta. Rámutatott: a 90-es évek végétől az EU-hoz való csatlakozás előkészítése zajlott, majd a csatlakozási időszak számos nagy változást hozott. Így kiemelte az észak-déli közúti és vasúti fejlesztések elfogadtatását, valamint az árvízvédelmi beruházások előkészítését, majd megvalósulásukat. Mindemellett a Weöres Sándor Színház megalapítására és épületének átadására büszke.

Legnagyobb merítési lehetősége dr. Puskás Tivadarnak volt, hiszen kilenc évig, 2010 és 2019 között irányította Szombathelyt. Ugyancsak a ciklusokon átívelő munkát hangsúlyozta, így a lukácsházi és a dozmati víztározó megépítését ő is példaként említette. Majd egymás után sorolta előbb a beruházásokat: az M86-os út, a stadion megépítése, uszodabővítés, a Berzsenyi és a Szent Márton tér, a sportház, számos iskola, óvoda, bölcsőde felújítása, a Csónakázótó környezetének megújítása; majd a programokat. Így a gépészmérnökképzés és az aktív időskor program elindítását is kiemelte.

Dr. Nemény András egy éve polgármester – erre tekintett vissza. Emlékeztetett, a koronavírus-járvány első hullámában elrendelt veszélyhelyzetben a polgármester egyedül irányíthatta a várost. Azon kellett dolgozniuk, hogyan tudják az emberek egészségét megóvni. Akkor sikerült alacsony szinten tartani a fertőzöttek számát – fontos eredmény volt. Ez szerinte nem polgármesteri érdem, hanem a vele együtt dolgozó csapatnak köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában