Kikerült a tábla a kardvirágos erdő szélére

2020.10.27. 07:00

Természetvédelmi terület a jáki erdőben

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a hivatalos kócsagcímeres hatósági táblával is megjelölték tegnap a jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület határait. Ezzel befejeződött a védetté nyilvánítás folyamata.

Gyöngyössy Péter

Kinn a tábla. Tóth Mihály és dr. Szépligeti Mátyás

Fotó: Cseh Gábor

Tegnap délelőtt nagy volt a forgalom a jáki erdőben. Alig több mint két hónapja vált jogerőssé a jáki kardvirágos erdő védetté nyilvánítása, máris a tudományos kutatás célterületévé vált. Hétfőn az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a Soproni Egyetem kutatói tartottak területbejárást a nagyhálási erdőtömbben. A velemi Lajos Anna természetvédelmi mérnökhallgató nézte ki master diplomadolgozat témájának a területet. Ugyanakkor egy nem mindennapi eseménynek is tanúi lehettek az egyetem természetvédelmi intézetének képviselői: több mint 30 év szünet után új terület határára került ki a jellegzetes ovális kócsagcímeres „természetvédelmi terület” tábla.

Kinn a tábla. Tóth Mihály és dr. Szépligeti Mátyás Fotó: Cseh Gábor

Dr. Szépligeti Mátyás elmondta: a védetté nyilvánítás célja a mára kis területre visszaszorult kékperjés-cseres kocsányostölgyes erdők táji és természeti értékeinek megőrzése. A védetté nyilvánítás és az ezt megpecsételő táblakihelyezés nem azt jelenti, hogy tilos a területre belépni, nem lehet gombászni, erdőgazdálkodni. De az előírások szerint törekedni kell a természetvédelmi értékek megőrzése szempontjából ideális erdőszerkezet, a folyamatos erdőborítás fenntartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában