Közlemény

2020.10.12. 09:55

Tételesen cáfolja a Haladás Kft. a szombathelyi önkormányzat állításait

A Haladás Kft. lapunkhoz eljuttatott egy közleményt, melyben részletesen számolnak be az álláspontjukról.

vaol.hu

A Békéscsaba ellen, zárt kapuk mögött játszotta utolsó meccsét a Haladás Fotó: Unger Tamás

Fotó: VN-archív

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szombathelyi önkormányzat pénteken kiadott egy közleményt, melyben azt írják, hogy több mint 60 millió forinttal tartozik a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő NKft-nek.

Lapunk, a többi helyi sajtóorgánummal ellentétben a közlemény megjelentetése előtt megkereste a Szombathelyi Haladás ügyvezetőjét, Séllei Árpádot, aki azt mondta, megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a városvezetés egy tévedésektől hemzsegő sajtóközleményt tesz közzé, és így reagál egy szurkolói csoport Facebook-posztjára. Az ügyvezető hozzátette azt is, hogy a Haladás nem hagyja szó nélkül a városvezetés közleményét. A Haladás Kft. lapunkhoz eljuttatott közleményében tételesen cáfolja a szombathelyi önkormányzat állításait, ezt változtatás nélkül közöljük:

  • SZMJV Közgyűlése a 150 millió forintról szóló támogatást egy meglévő, és érvényes 4 éves támogatási szerződésre (2020, 2021, 2022 évekre) hivatkozva előre odaadta. Továbbá odaadta a 2019. évi szintén ezen szerződés szerinti támogatást, valamint a korábban ki nem fizetett, szintén szerződés szerinti, még 2018. évre esedékes, már lejárt elmaradásait. Ezen szerződésben vállalt kötelezettségein túl egy forintot se adott.
  • Nem helytálló, hogy a Haladás Kft. többi tulajdonosa vállalta, hogy 3 évig nem kér támogatást, ez a város egyoldalú ultimátuma volt. Nem igaz az sem, hogy a 2019. szeptemberi Közgyűlést követő 2 hónap múlva újra 100 milliót kért volna a Klub. A 2019. december 18-án megtartott Közgyűlésen SZMJV képviselői ajánlottak fel 100 milliót, de az újonnan megválasztott ügyvezető közölte, ez most nem kell, nem támogatást kérve vesz részt a Közgyűlés munkájában. A legnagyobb szándékos megtévesztés az, hogy a többségi tulajdonos Illés Sport Alapítvány a társaság működésére kölcsönt adott, ez nem igaz, az ISA tőkepótlást adott, így ezért nem is kell azt a Haladás Kft-nek visszafizetni.
  • SZMJV önkormányzata korábban közölte, hogy az elfogadott 2020. évi költségvetésben szereplő 37.5 millió Ft támogatásként megjelölt összeget mégsem adják oda. Jelezzük azt is, hogy ezen összeg amúgy nem is a Haladás Kft. támogatása lenne, hanem a Haladás Sportkomplexum Kft. 100%-os önkormányzati tulajdonú cégnek járó engedményezett juttatás.
  • Nem értjük mi ez a 60 milliós Ft-os állítólagos bérleti díj tartozás, azt sem, hogy ez számszakilag miként került megállapításra SZMJV, illetve cége, a Sportkomplexum Kft. részéről. Szerintünk 2019 óta jogtalanul számláz felénk a Sportkomplexum Kft. egy kényszer szülte bérleti szerződésre hivatkozva. Álláspontunk szerint ezen összegek a magyar költségvetés által kerültek finanszírozásra.
  • 2020 márciusában úgy írtuk alá a kényszerszülte, a licenc megadásához nélkülözhetetlen bérleti szerződés I. sz. meghosszabbítását, – írásban is rögzítve – hogy a feltételeket újra kell tárgyalni és a Haladás Kft.-re nézve rendkívül hátrányos feltételeket meg kell változtatni és a Közgyűlés elé kell terjeszteni. Az egyeztetések zajlottak, ebbe a folyamatba nem illik bele a sérelmezett Nyilatkozat hangvétele.
  • Mai napig nem kaptuk meg, sőt írásos anyag van arról, hogy lehet nem is kapjuk meg a jóváhagyott 37.5 millió Ft költségvetési támogatást. Ez amúgy nem is a Haladás Kft. támogatása lenne, hanem az engedményezés folytán közvetlenül utalná SZMJV a saját cégének. Mi segítünk abban, hogy a SZMJV a saját cégének támogatást adhasson (piaci alapú működés miatt közpénzből támogatást nem kaphat a Sportkomplexum Kft.)
  • Szombathely város vezetése rosszul értesült, a Felügyelőbizottság nem folytatott (melynek az Elnökét SZMJV delegálta) vizsgálatot gazdasági szabálytalanság miatt. A NAV többször vizsgált minket, mindent rendben talált, NAV 0-s, városi 0-s adóigazolással rendelkezünk. A Haladás Kft. minden adófizetési kötelezettségének eleget tett. Megjegyzem a játékosok, dolgozók felé sincs semmilyen tartozásunk, ennek is köszönhető a csapat helytállása az NB II-es bajnokságban.
  • Végül ismét: az Illés Sport Alapítvány, mint többségi tulajdonos, nem kölcsönt adott a Haladás Kft.-nek. A társaság szintén kisebbségi tulajdonos tagja, a Haladás Marketing Kft. pedig megalakulása és tulajdonszerzése óta jelentős terheket vállalva csak befizet, tehát nem igaz, hogy a többi tulajdonos csak kölcsönt ad!
  •  

    Nem is értjük, hogy ha SZMJV nem tudja a saját cégét (Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.) fenntartani, miért támadja a bérlőket, a HALADÁS Sportkomplexum létesítményt használókat. Kétes valóság tartalmú lejárató cikkek helyett inkább békés tárgyalásokat kellene, kellett volna folytatni, hogy a saját cégük működése is biztosítható legyen.

    A Komplexum régi vezetője nem véletlenül menekült el szeptember végén, valószínűleg tudta, hogy amit SZMJV kér tőle, illetve amit a város tesz (nem csak a HALADÁS Kft.-vel hanem a Haladás Vasutas Sportegyesülettel – HVSE-vel – is) az nem oldható meg ilyen stílusban és a sajtónyilvánosság felhasználásával és manipulálásával.

    Nagyon fontos, hogy a Magyar Kormány 2019-ben és 2020-ban is biztosította, ill. biztosítja évi 298 millió forint erejéig a teljes HALADÁS SPORTKOMPLEXUM működését, fenntartási költségeit. Emiatt végképp nem értjük miért kell a már megkapott összegen felül a bérleti díjat, rezsiket még egyszer a HALADÁS Kft.-től követelni, illetve ilyen ultimátumszerű helyzetet létrehozni, semmibe véve a Haladás Kft. minőségi labdarúgásért tett erőfeszítéseit, és megtévesztve a labdarúgást szerető Vas megyei sportbarátokat.

    Korábban írtuk:

    https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kiteszik-a-hali-szuret-a-sportkomplexumbol-4332502/

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában