Kulturális bizottság

2020.10.27. 15:55

Vidnyánszky Attila meghosszabbított keze lesz-e Szabó Tibor?

Vidnyánszky Attila meghosszabbított keze lesz-e Szabó Tibor, amennyiben megválasztják a Weöres Sándor Színház igazgatójának? – ez is téma volt a kulturális bizottság délutáni ülésén.

Tömböly Ágnes

Szabó Tibor Fotó: UT

Fotó: Unger Tamás

Folytatódott a szakmai bizottságok közgyűlést megelőző üléseinek sora. Délután a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság első napirendben tárgyalta a Weöres Sándor Színház NKft. ügyvezetői igazgatói pályázatának előterjesztését. Mint arról korábban írtunk, a szakmai bizottság Szabó Tibor pályázatát támogatta október 8-ai ülésén, tegnap pedig a gazdasági bizottság is neki szavazott bizalmat.

A kulturális bizottság mai ülésén Melega Miklós képviselő (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: látszik, hogy hosszú évek alatt átgondolt, kiterjedt és összetett pályázatot nyújtott be Szabó Tibor. A képviselő a dokumentumból kiemelte: Szabó Tibor szerint a színháznak a társadalmi konszenzust és a közeledést kell szolgálnia, és egyesítő erőnek kell lennie. Melega Miklós üdvözölte azt az elképzelést is, hogy a pályázó igazgatóként a fiatalokat bevonná a színház életébe.

Szabó Tibor hozzászólásában kiemelte, mindig az ember érdekelte, és nem az, hova tartozik. Mindig igyekezett mindenkivel a közös hangot megtalálni – hangsúlyozta. – A színháznak mindenkinek kell üzenetet megfogalmaznia – mondta. Kitért arra is, hogy szerinte nem ideológiák mentén kell színházat csinálni, hanem művészeti szempontok mentén.

Czeglédy Csaba (független) képviselő arról kérdezte a pályázót: megválasztása esetén Vidnyánszky Attila meghosszabbított keze lesz-e? Emellett arra is választ várt, hogy ez esetben egy éven belül kéri-e a Weöres Sándor Színház felvételét a Magyar Teátrumi Társaságba? Annak jelenleg nem tagja a szombathelyi színház.

Szabó Tibor az első kérdésre rövid, de annál határozottabb nemmel válaszolt. Hozzátette: mindig kényes volt mind magánéletében, mind pedig szakmai életében a függetlenségére. A Magyar Teátrumi Társasággal kapcsolatosan pedig hangsúlyozta, nem érkezett hozzá ilyen jellegű kérés, egyébként pedig megvizsgálná, milyen feltételei lennének a tagságnak.

Putz Attila, a bizottság elnöke a napirendi vitát azzal zárta: a kulturális bizottságnak nem feladata, ezért – amíg ő az elnök – a bizottság nem fog utasítást adni a színháznak és az új igazgatónak.

A kulturális bizottság Szabó Tibor pályázatának elfogadását javasolja a közgyűlésnek – egyhangúan szavaztak erről a bizottsági tagok.

Döntöttek a kulturális és civil alap pályázatairól is. Emellett a közgyűlés számára szintén elfogadásra javasolják a ELTE, a szombathelyi önkormányzat és 13 cég közötti együttműködési megállapodást, amellyel a gépészmérnökképzést feltételeit kívánják hosszú távon stabilizálni.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bizottsag-elott-gepeszmernokkepzes-uj-buszok-orvosi-ugyelet-4374073/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában