Mindennapjaik részévé vált a segítés

2020.11.07. 07:00

A szociális területen dolgozókat ismerték el Szombathelyen

A szociális területen dolgozók vehették át pénteken az önkormányzat által odaítélt elismeréseket az idei Szociális Napok keretében rendezett szűk körű díjátadón.

Tóth Kata

a szociális területen dolgozók város által alapított kitüntetéseinek díjátadójára, melynek helyszíne SZMJV Polgármesteri Hivatal, 20201106, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Győrvári Edith-díjban részesült Mukics Anna, aki a Szent Márton Plébániai Karitász csoport önkénteseként több mint tíz éve tevékenykedik a szegénygondozásban, ő a csoport vezetője. Korábban vállalkozóként rengeteg adományt juttatott el a Győrvári Edith által vezetett Családokat Segítő Szolgálathoz. Szociális Ellátás Segítéséért díjjal ismerték el Tőke Ildikó munkáját, aki bölcsődei dajkaként dolgozik a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény Csodaország Bölcsődéjében.

A Pálos Károly-díj II. fokozatát elsőként Lendvai Imréné vehette át: a díjazott a Markusovszky kórház neurológiai és pszichiátriai osztályán dolgozott ápolónőként, majd a házi segítségnyújtás területén tevékenykedett. 1998 óta a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet munkatársa.

Ugyancsak a Pálos Károly-­díj II. fokozatát ítélték oda Jene Juditnak, aki 15 esztendeig ta­nítóként dolgozott, majd gyógypedagógusként, az Értelmi Fogyatékosok Csákánydoroszlói Otthonában hat évig mentálhigiénés csoportvezetőként. 2009 óta az Esőemberke Alapítvány által fenntartott Holnap Háza Lakóotthon vezetője.

A Pálos Károly-díj I. fokozatával Juranovits-Racker Ritát jutalmazták, aki 2001-ben, a főiskola elvégzése után családgondozóként kezdett dolgozni az akkori Oladi Családsegítő Központban. 2003-tól a Fogyatékos Emberek Támo­gató Szolgálatának vezetője. A fogyatékosellátásban eddig el­töltött 16 év alatt minden területen kiemelkedő munkát végzett. Az elismeréseket dr. László Győző alpolgármestertől vették át a díjazottak. Az ünnepségen József Attila Tanítások című ciklusából Prikazovics Ferenc mondott el részleteket. Horváth Dóra, a Paragvári utcai Általános Iskola 7. z osztályos tanulója Komarovszkij Variációk című művét játszotta hegedűn; zongorán kísérte Mitrovka Zsanna.

 

„Győrvári Edit-díj” adományozható annak a személynek, aki hozzájárult az önkéntes munka eredményességéhez, illetve támogatásával hozzájárult a város önkéntes ellátásának fejlődéséhez. A díjat évente egy személy kaphatja. A díjjal az Önkormányzat oklevelet és emlékplakettet adományoz.

2020. évben „Győrvári Edith-díj”-ban részesült:

Mukics Anna

Mukics Anna a Szent Márton Plébániai Karitász csoport önkénteseként, több mint 10 éve tevékenykedik a szegénygondozásban, három éve a csoport vezetői feladatait is ellátja.

Mielőtt csatlakozott volna a karitász csapatához, vállalkozóként hosszú éveken át, nagyon sok adományt juttatott el Győrvári Edith néni által vezetett Családokat Segítő Szolgálathoz. Vállalkozó ismerőseit is bevonta az adománygyűjtésbe. Munkájának köszönhetően nagyon sok ruha, játék került a szegény családokhoz, illetve gyermekotthonokba.

Miután csatlakozott a karitászhoz, ötleteivel, az adományok felkutatásában végzett munkájával lendületet adott munkatársainak is. Az EU Élelmiszersegély programban kiemelkedő munkát végzett: a nagy mennyiségű tartós élelmiszert mindig pontosan és gyorsan juttatta el a rászorulókhoz.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület jóvoltából naponta hozza el és juttatja el a legszegényebbeknek több nagyáruházból ill. pékségből a kapott kenyeret, péksüteményt, zöldséget és gyümölcsöt. Mindezt a saját autójával. A Karitász élelmiszergyűjtő akcióiban mindig élen jár, és sokszor több, mint ezer rászoruló örülhet az általa kiosztott adományoknak. A beteg, egyedülálló, idős embereket rendszeresen látogatja munkatársaival és – ha szükséges – a szakellátásokhoz való hozzájutást is megszervezi.

Az adományként kapott ruhákat, háztartási eszközöket, bútorokat folyamatosan biztosítja a plébánián.

Tapasztalatainak megosztásával, az önkéntesek felkészítésével segített újraindítani a táplánszentkereszti és a vasszécsenyi karitász csoportot. A nardai gyermektáborban rendszeresen segít a gyermekek étkeztetésében.

Anna nem ismer lehetetlent, mindenre talál megoldást; gyorsan. Számára a segítés a mindennapok része, nem is tudná elképzelni a hétköznapokat e nélkül. Leleményessége és odaadó figyelmessége, kitartása és szervező készsége csodálatra méltó és példaértékű.

„Szociális Ellátás Segítéséért-díj” adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át, de legalább 10 éven keresztül hozzájárult a szociális munka eredményességéhez, illetve támogatásával a város szociális ellátásának fejlődéséhez. A díjat évente legfeljebb két személy kaphatja.

2020-ban a „Szociális Ellátás Segítéséért-díj”- ban részesült:

Tőke Ildikó

Tőke Ildikó bölcsődei dajkaként dolgozik a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény Csodaország Bölcsődéjében. A munkában töltött 23 évéből 12 évet bölcsődés gyermekek között töltött. 1997-ben érettségizett és ruhaipari technikus végzettséget szerzett. Ezt követően a versenyszférában dolgozott több helyen.

2008-ban kezdte meg munkáját az akkori Szűrcsapó utcai bölcsődében, mint technikai dolgozó. Fiatal munkavállalóként a tapasztaltabb kollégák segítségét elfogadva, lendületesen végezte munkáját. Gyorsan tanult, könnyen beilleszkedett a bölcsődei életbe.

Az itt eltöltött idő arra sarkalta, hogy mélyítse tudását: 2010-ben jelentkezett bölcsődei dajka tanfolyamra. Megszerzett tudásával és tapasztalatokkal jobban tudta segíteni a kisgyermeknevelők munkáját, akik mindig szívesen fordultak hozzá és fordulnak hozzá ma is.

2019-ben sikeresen elvégezte, az immár kötelező bölcsődei dajkaképzést; a korábbi tanfolyam tapasztalataira építhette új ismereteit.

Örömmel vesz részt más témájú képzéseken, jelentkezett informatikai vagy egészségügyi továbbképzésekre is.

Plusz feladatokat szívesen vállal a bölcsőde érdekében.

A 2019-ben az épület felújításakor készséggel vállalt többletmunkát nem csak hétköznapokban, de ünnepnapokon is.

Munkatársaival mindig segítőkész, megértő. Munkájában precíz. Fontos számára, hogy a bölcsődei környezet mindig tiszta és barátságos legyen.

Mindig szeretettel és vidáman segíti a bölcsődébe érkező családokat.

Munkabírása és szorgalma példaértékű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában