Többletbevétel

2020.11.21. 07:00

Hatszázmillió forintot várnak az adóemeléstől

Mintegy 600 millió forint többletbevételt vár az önkormányzat a 2021. január 1-jével életbe lépő adóemeléstől.

Tömböly Ágnes

Horváth Attila indokoltnak tartja az adóemelést

Fotó: VN-archív

Mint arról korábban írtunk, az ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi és nem kereskedelmi célú ingatlanokra vonatkozó építményadót megemeli a baloldali városvezetés 2021. január 1-jétől. A lépést Horváth Attila költségvetésért felelős alpolgármester (ÉSZ) jelentette be kedden.

A város honlapján már elérhető az a rendeletmódosítási javaslat, amivel növelik az adónem mértékét. Az előterjesztésből kiderült, mintegy 2,5 milliárd forinttal kevesebb bevételre számít a 2021. évi költségvetés tervezésekor az önkormányzat. Ebből 1,8 milliárd forint az iparűzésiadó-bevétel várható csökkenése.

Horváth Attila indokoltnak tartja az adóemelést Fotó: VN-archív

Az előterjesztésből kiderült: a jövőben a kereskedelmi egységek 1001 négyzetméter adóalaptól 1 millió 100 ezer forintot, az afölötti rész után pedig négyzetméterenként az eddigi 1500 helyett 2000 forintot fizetnek. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épületek – kivéve a gépjárműtárolót – esetében 1001 négyzetméter adóalaptól az évente fizetendő összeg 850 ezer forint, valamint az afölötti rész után négyzetméterenként 1000 helyett 2000 forintot kell befizetni. Összességében mintegy 600 millió forint többletbevételt vár az önkormányzat az adóemeléstől.

Illés Károly, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője korábban lapunknak úgy nyilatkozott, a városvezetés adóemelése várhatóan kihat majd a szombathelyiekre: amiatt munkahelyek vagy a munkavállalók pluszjuttatásai, bére is veszélybe kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában