Múzeumban mutatják be a régi eszközöket

2020.11.17. 07:00

Tűzoltómúzeumot nyit a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltó egyesület

Múzeum létesítését tervezi a helyi önkéntes tűzoltó egyesület. Nyáron már fogadni szeretnék a látogatókat.

Tersztyánszky Krisztina

20200904 Hosszúpereszteg Az idén ünnepli megalakulásának 130. évfordulóját Hosszúpereszteg Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete. 2014 áprilisától pedig önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltókká váltak – az országban elsőként kapták meg ezt a jogot. Fotó: Horváth Balázs HB Vas Népe

Forrás: vaol.hu

Fotó: Horváth Balázs

A helyi önkénteseknél már több tucatnyi olyan készülék és eszköz gyűlt össze, amit már nem használnak, de szeretnék megőrizni az utókornak. Mintegy ötven évre visszamenőleg eltettek egy-egy garnitúrát az akkor használt védőruhákból, összegyűjtöttek jó néhány szakmai kiadványt és már két működőképes ZUK tűzoltóautó is vár bemutatásra.

Dénes Bálint ötletadó, az egyesület parancsnokhelyettese elmondta, hogy a kiszemelt épületet használatba kapják az önkormányzattól. A létesítendő önkéntes tűzoltó múzeum az egykori mázsaházban fog helyet kapni, a bögötei és szajki ipszilon elágazás közepén. A helyreállításában közreműködnek majd helyi vállalkozók és a tűzoltók is, de ha lesz rá lehetőség, pályázati forrást is szeretnének igénybe venni. Az önkormányzat is maximálisan támogatja a kezdeményezést, hiszen a kiállítóhely nemcsak az értékmegőrzést szolgálja, hanem a Szajkra érkező turisták programlehetőségeit is bővíti.

Az épületet úgy alakítják ki, hogy a retró járművek egy-egy szüreti felvonulásra vagy oldtimer bemutatóra ki tudjanak járni, sőt a tervek szerint a látogató gyerekek is tehetnek majd egy próbakört a veterán tűzoltókocsival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában