ünnepi roham

2020.12.11. 20:00

Az Alditól a Tescóig – Így honorálják az üzletláncok a kereskedelmi dolgozókat az ünnepek előtt

Az Országos Kereskedelmi Szövetség is hatványozottan felhívja a figyelmet: a bevásárlóközpontok „megszállása” gyorsíthatja a vírus terjedését.

kisalfold.hu

Vásárláshoz újra kell a maszk

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A Kisalföld körkérdésben kereste a választ arra is, hogy az üzletláncok mennyire becsülik meg munkatársaikat karácsony előtt.

„Ügyes trükkökkel” fékezik a tömeges jelenlétet

„Arra kérjük a vásárlókat, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra a bevásárlást” – kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Az üzletek élhetnek „ügyes trükkökkel”, hogy fékezzék a tömeges jelenlétet. A távolságtartásra figyelmeztető matricák mellett korlátozhatják az egyidejűleg használható bevásárlókocsik és -kosarak számát, ezek nélkül pedig nem engedik be az új vásárlókat.

„A járvány elleni védekezés jegyében az áruházakban – a tolongás elkerüléséért – több szakeladó, pénztáros és árufeltöltő dolgozik. Megerősítették a vevőszolgálatokat is” – hangsúlyozta Vámos György. Az üzletláncok a járvány kitörése óta több mint 10 milliárd forintot költöttek arra, hogy amennyire lehet, óvják munkatársaik és a vásárlók egészségét hazánkban.

Korai „ébresztő”

A november 11-én életbe lépett kormányrendelet alapján minden üzletnek 19 órakor kötelező zárni. Így van, ahol korai „ébresztőt” fújnak, hogy reggel is biztosítsák a vásárlást. A Tesco esetében akad üzlet, amely reggel 5 órakor nyit, a Sparnál is találtak boltot, amely 6 órakor kitárja kapuit. A Lidl hétfőtől szombatig reggel 6 órakor már a vásárlók rendelkezésére áll, vasárnap pedig a szokásosnál hosszabban, 19 óráig.

Az első frontban

Az nem vitás, hogy a hazai eladók az első frontvonalban dolgoznak, naponta rengeteg vásárlóval találkoznak, így a veszélyeztetett csoportok közé tartoznak. Fodor Attilától, a CBA kommunikációs igazgatójától megtudta a győri székhelyű lap: a hazai üzletlánc tagjai „önálló hatáskörben döntenek a munkavállalók javadalmazásáról”. (A CBA üzletek többsége franchise rendszerben működik – a szerk.)

Pákolicz Attila, az Aldi nevében azt közölte, hogy „munkatársaik kiemelkedő teljesítményét vásárlási utalvány formájában jutalmazzák” karácsony előtt. A Lidl minden bolti és raktári dolgozója számára, munkaórától függően legfeljebb bruttó 51 ezer forint értékű karácsonyi ajándékot ad. „A Tesco – akárcsak tavasszal – egyszeri, maximum bruttó 40 ezer forint összegű plusz juttatással köszöni meg minden áruházi és logisztikai központban dolgozó kolléga kitartó munkáját” – mondta Varga Eszter kommunikációs menedzser. „13. havi juttatásban részesítjük minden munkavállalónkat. Ezt a juttatást decemberben utaltuk a novemberi bérrel együtt” – tudtuk meg Maczelka Márktól, a Spar kommunikációs vezetőjétől.

A teljes cikket ITT olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában