Farkas Richárd séf és négy szorgos kukta

2020.12.19. 15:30

Az SOS gyermekfalu szombathelyi lakásotthonában élő fiataloknak szereztünk örömet

Adventi jó cselekedeteink sorában a kőszegi SOS gyermekfalu utógondozói lakóotthonában élő fiataloknak próbáltunk örömet szerezni. Úgy érezzük, sikerült: a fiatalok konyhájába elhoztuk a 2019-es év ifjú séftehetségét, az őriszentpéteri Pajta Bisztró séfjét, Farkas Richárdot, aki háromfogásos vacsorát készített nekik. Többen a séf keze alá dolgoztak, és amíg sült a kacsacomb, párolódott a lila káposzta, Ricsi mesélt: kitartásról, akaratról, a sikerhez vezető munkáról. A vacsora végén pedig meghívta a fiatalokat a Pajta Bisztróba, a szakácsnak tanult Szilveszternek és Krisztiánnak felajánlotta, hogy töltsenek el egy napot a konyháján.

Nagy Ildikó

Farkas Richárd főzés, 20201217, ut, Szombathely Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Adventi jó cselekedeteink sorában az SOS gyermekfalu szombathelyi lakásotthonában élő tizenhárom fiatalnak szerettünk volna meglepetést szerezni. Kiricsi Andrea otthonvezető sokat segített azzal, hogy elmesélte: minden decemberben el szoktak menni étterembe egy közös vacsorára, az idén azonban ez a járványhelyzet miatt elmaradt. Megkértük hát az őriszentpéteri Pajta Bisztró séfjét, Farkas Richárdot, hogy állítson össze egy ünnepi menüt, jöjjön el a fiatalokhoz, és közösen készítsék el a fogásokat. Ricsi nemcsak azonnal igent mondott, de az e-spejz.hu kistermelőinek felajánlásai révén a hozzávalók egy részét is hozta a vacsorához.

Sütőtökkrémleves, sült kacsacomb hagymás törtburgonyával és lila káposztával, desszertnek pedig mákos guba készült, de az az igazság, hogy a fiatalok ennél sokkal többet kaptak azon a délutánon. Farkas Ricsi, a csupa szív séf közvetlen stílusával könnyen megtalálta a közös hangot a fiatalokkal, akik ebben a néhány órában nemcsak azt tanulták meg, hogyan lehet a legegyszerűbben megpucolni a vöröshagymát, hanem azt is, hogy amit csinálnak, azt mindig a legjobban kell csinálniuk.

 

– Ne törődjetek másokkal, csak a mindenkori önmagatoknál akarjatok jobbak lenni – tanácsolta nekik. Persze a kitartás is fontos: és kinek a szájából hangozna ez hitelesebben, mint Ricsiéből, akit annak idején a szakadt nadrágja miatt el akart tanácsolni a pályáról a tanárnője, mondván: soha nem lesz belőle szakács. Aztán sok év múlva ez a tanárnő egy szakmai tanulmányúton bekukkantott egy négycsillagos szálloda konyhájába, kikerekedett szemekkel megállt, és megkérdezte: Richárd, maga mit csinál itt? Mire Ricsi: Tanárnő kérem, borjúragut. Szóval nemcsak a kakukkfű és a rozmaringág, de az ilyen történetek is kellettek ehhez a vacsorához. Ahogy a lakást szép lassan betöltötte a karamellizálódó cukor és a sütőtök, majd a piruló kacsacomb illata, úgy nyíltak meg a fiatalok új barátjuk előtt. Kiderült, hogy Nana felszolgálónak tanult, a kőszegi Fitt-Box egyesület tehetséges sportolója, Krisztián a korlátozások feloldása után egy kőszegi étterem szakácsa lesz, és a szintén szakácsnak tanult Szilveszter is azon gondolkodik, hogy amint lehet, visszatér a szakmájába. És akkor majd ők főznek vacsorát Ricsinek.

Szilveszter, Szandi, Nana, Kiricsi Andrea és Krisztián a terített asztalnál. Mögöttük a séf: Farkas Richárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában