Ünnep

2020.12.25. 09:00

Horváth Dávidéknál Szofi énekel karácsonykor

Régen a karácsonyfánál imát mondott a nagymamája, és a vezetésével énekelték a Mennyből az angyalt, idén a kislányától hallgatják meg, milyen dalokat tanult az óvodában.

Merklin Tímea

Horváth Dávid és kislánya, karácsony, 20201223, ut, Gencsapáti, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Horváth Dávid, a Savaria TSE elnöke idézte fel az emlékeiben élő karácsonyokat. Gyerekkorában hozzájuk jött mindenki, az unokatestvérei is, és megemlékeztek azokról, akik már nem lehettek közöttük. Körbeállták a fát, a nagymama mondott egy Miatyánkot, és karácsonyi egyházi dalokat énekeltek. A gyerekek játékokat kaptak, a felnőttek ajándékai elsősorban praktikusak voltak, de személyre szabottak. Ma is így gondolkodnak: nem feltétlenül nagy értékű tárgyakban, hanem a személyesség a fő szempont.

– Amóta megszületett a kislányunk, hárman vagyunk az ünnepen. Szeret énekelni, úgyhogy biztosan meghallgatjuk tőle az óvodában tanult dalokat. Talán különös, de a szentestét nem rokonokkal, hanem a volt táncpartneremmel, Monostori Veronikával és családjával osztjuk meg – mesélte Dávid. – Karácsony egyik napján a feleségem szüleihez, a másik napján az én szüleimhez megyünk, de kihagyjuk a közös étkezést, legfeljebb egy gyors sütit eszünk együtt. A nagymamával való találkozást idén sem mulasztjuk el, csak azt is lerövidítjük. Az én nagymamám 82 éves, a feleségemé 90 éves volt, decemberben hunyt el. A „táncos karácsonyok” közül az egyik legemlékezetesebb, amikor életében először külföldön volt ezekben a napokban, egy hónapos turnén egy német színházzal, és egy szállodában töltötte a karácsonyt. Jó társaság volt, többen rutinosak voltak az efféle távollétben, de furcsa volt, hogy csak telefonon tudott beszélni a szeretteivel, hiányzott a család melege, a szeretetteljes közeg. Az édesanyjával, Berta Ágotával mindig sokat volt együtt, mert az edzője is volt, a Savaria TSE elnöki pozícióját is tőle vette át 2019 nyarán. Tavaly december 21-én a Weöres Sándor Színházban dupla elő adást tartottak a Mesevarázs című előadásból, amelynek előzménye 2016-ban a Mesekarácsony volt. Idén több idő jut befelé figyelésre, a gyerekkel való építőkockázásra, kirándulásra. Együtt sütnek-főznek – standard a fácánleves és a mézeskalács –, szeretnek új ételeket kipróbálni. Dávid a felesége keze alá dolgozik a főzésnél, most már a kislányuk is segít, együtt teszik fel anya mellett a kuktasapkát.

Kiemelt képünkön: Horváth Dávid kislányával, Szofival

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában