Helytörténet 1945

2020.12.22. 07:23

Kuglics Gábor új kötete a II. világháború lezárásáról

Püspökmolnári Faluja iránti tiszteletből írt, szerkesztett újabb kötetet Kuglics Gábor helytörténeti kutató.

Pogács Mónika

Forrás: VN

Fotó: Kovács Magdolna

Ezúttal a második világháború lezárásához, a falun is átvonuló fronthoz kapcsolódó helyi emlékeket, személyes visszaemlékezéseket, fotókat, dokumentumokat, írásokat gyűjtötte kötetbe „1945 Püspöktamásiban és Rábamolnáriban” címmel.

– 1945-ben a korabeli Püspöktamási és Rábamolnári lakói élték volna a maguk hétköznapi életét, erre utalnak egyébként a könyvborító képei is. Csakhogy közben átsöpört a térségen a II. világháború frontja, és minden, ami ezzel járt. Ezt jelzi a borító felső részén a tank. Nyomában vér, szenvedés, erre a könyvborító piros csíkja utal – avatott be a szerző néhány fontos, a tartalomra is utaló formai részletbe. A szomszédos Püspöktamási és Rábamolnári egyébként a mai Püspökmolnári elődtelepülései voltak. Itt élték meg gyermekként, fiatalként a sorsfordító évet azok, akik megosztották visszaemlékezéseiket Kuglics Gáborral. A II. világháború frontja nem kímélte Püspökmolnárit sem. 1945-höz képest csak másfél évszázaddal korábban volt példa hasonló katonai jellegű átvonulásra a településen.

– Igyekeztem minél több információt összegyűjteni, ami az 1945-ös évet jellemezte – hangsúlyozta a helytörténeti kutató. Hozzátette: a kötet Holpert István plébános 75 évvel ezelőtti „hivatali” naplójára, a Historia Domusra épül, azt januártól decemberig ismertetve. Ezt egészítik ki az 1945-ös évet gyermekként, fiatalként átélő idősek visszaemlékezései, amelyek színessé, érdekessé, emberközpontúvá teszik az év krónikáját. Olvashatók a könyvben szövegek a Falukrónikából is. Vannak korabeli fényképek, levéltári és családi dokumentumok (több most először kerül a nyilvánosság elé), néhány újságcikk és egy térkép is. A könyv végén a Gulágra kerültek adatai, az 1945-ben meghaltak és összeházasodottak anyakönyvi bejegyzései mellett két irodalmi alkotás is olvasható: helyi vonatkozással.

A kötet a szombathelyi Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Remélhetőleg hamarosan lesz, lehet könyvbemutató is. PM

Kiemelt képünkön: Kuglics Gábor túlélők személyes emlékeire is támaszkodott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában