Hóesés

2020.12.24. 07:00

Mutatjuk, hogy mikor volt utoljára fehér karácsony Vas megyében

December elején szokásos szavazásunk keretében olvasóinknak azt a kérdést tettük fel, szeretnék-e, hogy téliesre forduljon az időjárás, amiből kiderült: többségük fehér karácsonyra vágyik, annál is inkább mivel az utóbbi években ez nem igazán adatott meg.

vaol.hu

Galyatető, 2018. február 14. Kirándulók a sűrű hóesésben Galyatetőn 2018. február 14-én.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Komka Péter

Gyermek és felnőtt egyaránt örül a karácsonyi hóesésnek, a hangulatot is emeli, ha az év legszentebb ünnepén havazik. Valószínűleg olvasóink közül még sokan emlékeznek a régi nagy havakra, amikor térdig kellett gázolni a fagyott fehérségben és mesevilággá varázsolta a településeket az égből hullott hó. Nehezen lehet visszaemlékezni, hogy mikor volt utoljára fehér karácsony Vas megyében, a fejekben összemosódnak az évek, ezért utánajártunk.

Megkérdeztük az Országos Meteorológiai Szolgálatot, hogy pontos képet kapjunk a korábbi karácsonyok időjárását illetően, válaszukból kiderült, Vas megye területén működő, vizuális megfigyelést is végző állomásaik adatai alapján az elmúlt évek december 24-26. napjainak időjárásáról az alábbiak mondhatók el. Havazás utoljára 2014. december 26-án fordult elő 14 db Vas megyei állomáson, ebből december december 27-én reggelre 11 állomáson alakult ki mérhető, 2-10 cm közötti hóréteg. 2010. december 24-én 4, 25-én 11 állomásukon volt hószállingózás, havas eső, de a hó nem maradt meg.

Fehér karácsony utoljára 2007-ben volt, akkor december 24-én 16 állomásukon észleltek havazást, melyből a december 25-én reggelre kialakult hóréteg vastagsága többségében 3-10 cm között volt. December 25-én még sokfelé szállingózott a hó, esett gyenge havas eső, de a hóréteg vastagsága lényegesen nem változott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában