A betlehemi csillagról

2020.12.18. 20:00

Ritka égi jelenség, amit karácsony előtt figyelhetünk meg

December 21-én olyan közel kerül egymáshoz két óriásbolygó, hogy szabad szemmel szinte egy fénylő pontnak tűnnek majd. A Jupiter, az igazságosság és az üdvösség, valamint a Szaturnusz, a törvény és a beteljesedés csillaga találkozik sok idő után újra – karácsony előtt néhány nappal. Nem pont úgy, mint Krisztus születésének idején, de látványból – ha az időjárás engedi – ezúttal sem lesz hiány. Mitre Zoltán, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi referense avatott be a részletekbe.

Cseh-Egyed Bernadett

Miter Zoltán , csillagász,Mitre Zoltántól, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület 20201217, ut, Bucsu, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

– A Jupiter és a Szaturnusz nagyjából 20 évente érik utol egymást, de nincs mindig látványos szoros közelség. A december 21-i szoros együttálláshoz hasonló 2080 márciusában ismétlődik majd meg hajnalban. A mostani egyik különlegessége, hogy a karácsonyt megelőző napokban lesz látható a ritka égi jelenség – mondta lapunknak Mitre Zoltán, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi referense. Hozzátette: a mostani nem pont annak a betlehemi csillagnak a képét mutatja majd, mint ami a Krisztus születését megelőzően látható volt. A két szereplő égitest, a Jupiter és a Szaturnusz ugyanaz, de akkor hónapokon keresztül volt közel egymáshoz a két óriásbolygó, a mostani egy egyszeri, egy napig tartó jelenség lesz.

 

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

– Már most közelednek egymáshoz, december 21-én pedig nagyon kicsi, a telehold látszó korongjának egyötöde lesz a köztük lévő távolság. Derült idő esetén a két égitest napnyugta után a délnyugati égen látszik majd. Ekkor egy nagyobb teljesítményű távcső látómezejébe is belefér a két bolygó – magyarázta.

Legközelebb 2080-ban várható a Jupiter és a Szaturnusz szoros közelsége

A betlehemi csillag jelenségét egyébként sokan kutatták, vizsgálták már. A magyar származású Teres Ágoston pap és csillagász, a Vatikáni Csillagvizsgáló egykori csillagásza a Szentírás szövegezését elemezve megállapította, meglehetősen pontos csillagászati leírások is vannak a Bibliában. Rekonstruálta, hogy a ritka égi jelenség és Krisztus születése miként passzol össze, erről szól a Biblia és Asztronómia című könyve.

Mitre Zoltán felidézte:

– Akkoriban különös jelentőséget tulajdonítottak az égi jelenségeknek. Az asztronómusok úgy vélték, ha a Jupiter, mint az igazságosság és az üdvösség csillaga, valamint a Szaturnusz, mint a törvény és a beteljesedés égi jele találkozik a Halak csillagképben, amely a „végső idők” jegye és Izrael megváltásának jelképe, akkor az egy szimbolikus tartalmú együttállás, és messiási értelmezést hordoz magában. Innentől vált számukra nyilvánvalóvá, Messiás érkezik. Teres Ágoston isteni gondviselésként tekint az égi jelenségre, amely utat mutatott a bölcseknek Betlehembe.

Ez az, ami csak 854 évente fordul elő egyszer. Csillagászati szempontból jellegét tekintve tehát más lesz a mostani betlehemi csillag. De kell-e, hogy üzenetét tekintve is az legyen?

Kiemelt képünkön: Mitre Zoltán könyvben mutatja, mit láthatunk majd

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában