Orosz pár, magyar szokások

2020.12.26. 09:00

Szentpétervárról települtek Táplánszentkeresztre, otthon érzik magukat

A településen otthonra talált orosz házaspárt, Borisoglebskiy Alexander filmrendezőt, producert és párját, Postnikova Natalját kérdeztük karácsonyi szokásaikról. Vajon a Szentpétervárról Magyarországra települt család melyik ország hagyományait követi?

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Vas Népe

A kedves orosz pár már a mindennapok és ünnepek elmaradhatatlan résztvevőjévé vált a településen. A nagyobb rendezvényeken videókat készítenek, meglepetéssel készülnek a gyerekeknek, és már egy szobrot is ajándékoztak a falunak, amit az önkormányzat épülete előtt avattak föl. Natalja lelkesen tanul magyarul, a falubeliekhez már igyekszik a mi nyelvünkön szólni. Vajon hogyan töltik a karácsonyt?

Elöljáróban Alexander elmondja: igazából nemzetközi családnak tekinthetjük őket. Neki lett-litván gyökerei vannak, szülei kényszerűségből kerültek Oroszországba. Ennélfogva ő nyugodt, otthon ülő ember, aki legszívesebben európainak nevezi magát. Vele szemben Natalja egy tűzrőlpattant orosz menyecske, aki imádja, ha forr körülötte a levegő, szereti az ünnepeket és nagyon szívesen barátkozik.

– Az oroszok nagyon sokat dolgoznak a megélhetésért, és talán ezért is nagyon várják az ünnepeket – magyarázza Alexander. – Ilyenkor nem kell dolgozni, viszont van ok az ivászatra. Így aztán háromszor is ünnepelnek. Oroszországban a pravoszláv naptár szerint január 7-én van karácsony. Emellett ott van december 25-e, amikor az egész világ ünnepel, végül pedig ünnep számukra december 31-e és január elseje, amit I. Péter cár vezetett be. Így aztán háromszor ünnepelnek, háromszor koccintanak. Natalja hozzáteszi: az ajándékozás szilveszter este történik. Hagyomány, hogy az ajándék mellé a következő évi kínai naptár szerinti kis jelképet mellékelik. 2021 a bivaly éve lesz, ezért az orosz ajándékboltok tele vannak bivaly- szimbólumokkal. Ami az ivászatot illeti, a házaspár általában kiábrándítja magyar barátait: egyáltalán nem isznak vodkát. Az ismerősöknek be kell érniük az Alexander által készített süteményekkel.

– Úgy gondoljuk, hogy ha egy országot otthonunknak választottunk, akkor éljünk annak az országnak a törvényei szerint és kövessük a hagyományait – magyarázza a férfi . – Ezért számunkra a legfontosabb ünnep december 25-e. Megtartjuk a szilvesztert is. A pravoszláv karácsonyt már el is felejtettük volna, ha a Magyarországon élő orosz kisebbség nem emlékeztetne rá minden évben. Ilyenkor próbálkoznak, hogy közös italozásra csábítsanak minket, de mivel ez nem sikerül, egyre inkább eltávolodunk a diaszpórától. Nekünk már fontosabbak a magyar barátaink, akikből egyre több van.

Nataljáéknak a magyar konyha még mindig új és új meglepetésekkel és a megismerés örömével szolgál. Az biztos, hogy hal karácsonykor is kerül az asztalukra. A Balti-tenger mellett felnőtt Alexander mestere a halételek készítésének. De ezt is igyekeznek új hazájukhoz igazítani: ha csak tehetik, balatoni halat esznek, magyar ízeket használnak. Natalja az olasz konyháért rajong, kedvencei a tagliatelle és a spagetti, némi magyar hangsúllyal. A magyar konyhaművészetben még nem érzi magát otthonosan, de miután fotóstanulmányait befejezi, szeretne magyar főzőtanfolyamra beiratkozni.

– Nekünk az jelenti a legnagyobb örömet, ha kellemes pillanatokat okozhatunk magyar barátainknak. Befogadtak bennünket, segítettek, hogy otthonra találjunk. Van nálunk egy mondás, hogy egy jó szomszéd többet ér egy rokonnál. Mi valóban úgy szeretjük az ittenieket, akár a rokonainkat.

Kiemelt képünkön: Alexander és Natalja hálás, hogy befogadták őket: egyre több barátjuk van itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában