Emlékezzünk 2020-ra

2020.12.22. 20:00

Traktorral érkezett házasodni egy vasi gazda, a koronavírus előszele – Ez történt februárban

Ezúttal február legolvasottabb cikkeit gyűjtöttük össze.

vaol.hu

Dani ekkor még nem is sejtette, hogy a lagziban milyen meglepetésben lesz majd része.

Fotó: © Unger Tamás

Arról már beszámoltunk, hogy melyek voltak azok az események januárban, amelyek leginkább érdekelték olvasóinkat. A 2020-as év múltidéző sorozatát a februári történésekkel folytatjuk. Az év második hónapja volt az, amikor már felütötte a fejét a koronavírus Vas megyében is, és a későbbiekben változtatta meg gyökeresen a mindennapjainkat. Összeállításunkban azért kategorizáltuk a legolvasottabb anyagokat, hogy ne csak a vírusról szóljon egy-egy ilyen összefoglaló, hiszen ezenkívül is sok olyan cikket írtunk februárban, amik szintén kifejezetten érdekelték olvasóinkat. Lássuk a második hónapot:

Helyi kék hírek

Február első hetében sok vadbaleset történt Vas megye útjain. Az egyik esetnél a sofőr a sérült állatot hátrahagyva elhajtott a helyszínről, mert megijedt, és nem tudta, kit kellene értesítenie. Annak jártunk utána, hogy pontosan mi a teendő ilyen helyzetekben. Gagyi Istvántól, az Országos Magyar Vadászkamara Vas megyei területi szervezetének elnökétől kértünk pontos felvilágosítást, aki részletezte az ilyenkor szokásos eljárás menetét. Úgy tűnt, hogy sokan nem voltak tisztában ezzel, hiszen nagyon sokan olvasták cikkünket a témában, sőt rengeteg hozzászólás is érkezett a közösségi oldalon. A teljes cikket a témában ITT találja!

Helyi közélet

Február hónap második legolvasottabb cikke egy cseppet sem kapcsolódik a koronavírushoz, vagy egy balesethez, sőt éppen ellenkezőleg, egy nagyon pozitív történet, melynek főszereplője egy fiatal salköveskúti gazda. Február 22-én egy hatalmas traktor gurult a szombathelyi városháza elé. Szokatlan látványt nyújtott a belváros kellős közepén, pedig egyáltalán nem véletlenül került oda. Egy komoly szándék vezérelte Farkas Dánielt, ugyanis házasodni érkezett a vasi megyeszékhelyre, csak némileg rendhagyó módon tette mindezt. A traktor tetőtől talpig fel volt díszítve, ahogy az ilyenkor egy esküvőre érkező járműnél szokás. Másnap elértük Dani édesanyját, aki lapunknak elmesélte az előzményeket, sőt azt is megtudtuk, hogy a lakodalomban hatalmas meglepetés érte a fiát. A teljes történetet ITT olvashatja.

Dani ekkor még nem is sejtette, hogy a lagziban milyen meglepetésben lesz majd része
Fotó: Unger Tamás

Nagy riadalommal indult, de végül pozitív végkimenetellel zárult az a történet, amely egy apáról szól, aki saját gyerekének a születésénél asszisztált. Elsőre talán hétköznapi esetnek tűnhet, de korántsem volt az, ugyanis nem a korház szülőszobáján játszódik az esemény. Történt, hogy az apuka harmadik gyermeket váró párjánál hirtelen megindult a szülés. Amikor a férfi telefonált a mentőknek, még nem voltak gyakoriak a fájások, azonban a jelentkező erős hasi görcs arra engedett következtetni, hogy nincs már idő kórházba menni, segítséget kell hívni. A helyzet gyorsan változott, a fájások egyre gyakrabban és erősebben jelentkeztek, így a rutinos mentésirányítónak meg kellett nyernie az édesapát, hogy készüljön elő a szülés segítéséhez. A férfi pontosan követte a mentésirányító tanácsait, végül az elsőként érkező mentők keze között meg is született az egészséges kisfiú. A nem hétköznapi történetről ITT írtunk részletesen.

Farkas Richárd séfnél tett februári látogatásunk is felkeltette az olvasók érdeklődését. Ragyogtak a szemei, miközben a munkájáról beszélt. Mindig kitalál valamit, volt, hogy rakottkrumpli-háborút hirdetett, és nemcsak magán gyűjti a tetkókat, de az étterem konyháját is „kivarratta”. Szabad ember, aki vallja, hogy főzni csak szeretettel szabad. Farkas Richárdnál, az őriszentpéteri Pajta bisztró séfjénél jártunk. Amennyiben virtuálisan szeretnének belesni a séf konyhájába, vagy olvasni a vele készült interjúnkat ITT megtehetik.

A csipkebogyókrém rákerül a tányérra, és Gerda (balról) már adhatja is a sült vaddisznógerincet
Fotó: Cseh Gábor

Közlekedés

Melyek Szombathely legveszélyesebb gyalogátkelőhelyei? Ezt kérdeztük olvasóinktól a közösségi oldalunkon, akik nagyon aktívak voltak. Olvasóink és saját tapasztalatainkra hagyatkozva kiválasztottunk hat gyalogátkelőhelyet, amit leteszteltünk. Részletesen ITT számoltunk be tapasztalatainkról, de videót is készítettünk.

Koronavírus

Februárban Olaszországban már elkezdte térhódítását a járvány, és egyre aggasztóbb hírek érkeztek a mediterrán országból. A koronavírus gyors olaszországi terjedése miatt nőtt a megbetegedések kockázata Európában, tanácsos volt felfüggeszteni az észak-olaszországi utazások tervét. Vas megyei érintetteket kerestünk az olaszországi fertőzésekkel kapcsolatban. Ennek részleteiről ITT számoltunk be.

Sajnos az év második hónapjában már nemcsak Európát, hanem Magyarországot, sőt megyénket is elérte a koronavírus-járvány első szele. Február harmadikán történt, hogy egy Japánból Németországon keresztül érkező férfit vittek a szombathelyi Markusovszky Kórházba, aki nagyon köhögött. Úgy értesültünk róla, hogy az egyik szombathelyi gyár annyiban érintett az esetben, hogy az egyik japán beszállítójuk japán alkalmazottját vitték be a kórházba, nem a gyárból, hanem a hotelből, ahol megszállt. Cikkünket erről az esetről ITT olvashatja. Végül másnap, a vizsgálatok után a Markusovszky kórház tájékoztatta lapunkat, amelyről ITT írtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában